Tech Reviews

Playstation Portal Review – GGU

Έχοντας υπόψη το παρελθόν της Sony με τα handheld devices είχαμε μεγάλη ανυπομονησία για το Playstation Portal. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε την χαρά μας όταν η Playstation μας έστειλε να δοκιμάσουμε και να πούμε την δική μας γνώμη για την νέα της remote συσκευή.

Tι είναι το Playstation Portal;

Μας γίνεται ξεκάθαρο πώς το Playstation Portal δεν είναι ”νέα φορητή κονσόλα” αλλά ένα remote play device το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια οπουδήποτε και εάν βρισκόμαστε – αρκεί βέβαια να έχουμε σύνδεση στο ίντερνετ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ μαζί με το Playstation 5 και όχι σαν ανεξάρτητη κονσόλα. Αυτό που κάνει, είναι να λειτουργεί σαν δεύτερο monitor μαζί με ένα controller στο πλάι. Συνδέεται με την κονσόλα σας και μπορείτε να παίξετε ό,τι έχει η τα παιχνίδια που έχετε εκείνη την στιγμή αλλά ακόμα και να γίνει κάποιο download. Εδώ όμως να σημειωθεί πως για τα μέλη του PS Plus Premium δεν είναι δυνατή η δυνατότητα του Cloud Streaming αλλά ούτε και η δυνατότητα των Media Apps όπως Netflix, Youtube κλπ. Είναι μία συσκευή, καθαρά για remote play gaming.

Εγκατάσταση

Βρήκαμε την εγκατάσταση αρκετά εύκολη με ελάχιστα βήματα που αναγράφονται λεπτομερώς στην οθόνη μας. Ωστόσο,  το κατέβασμα ενημερώσεων κράτησε λίγο παραπάνω από ότι περίμενα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε εάν ”κόλλησε” ή απλά τόση ώρα θέλει συνήθως. Βέβαια, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης η συσκευή ήταν έτοιμη για χρήση χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια.

Dualsense on the go

Το πρώτο πράγμα που μας εξέπληξε είναι το πόσο βαρύ ήταν σε σχέση με το πώς περιμέναμε. Αποτελείται από μία λεπτή – αλλά όχι τόσο όσο να φοβάσαι πώς θα σπάσει εύκολα –  8″ LCD οθόνη με πολύ όμορφα χρώματα και φωτεινότητα, ανάμεσα από το αριστερό και δεξί μέρος ενός πιο μεγάλου από το κανονικό dualsense controller με όλες τίς δυνατότητες του όπως το haptic feedback, που το κάνει να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε controller εκεί έξω. Η μόνη του διαφορά με το κανονικό controller – πέρα από μία οθόνη στη μέση –  είναι η έλλειψη του touchpad, αν και που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οθόνη για τις λειτουργίες του με ένα double-tap, το οποίο είναι όσο βολικό όσο ακούγεται. Με δύο εντυπωσιακά ηχεία από πάνω και θέση για 3.5MM jack από κάτω, δεν μας ενόχλησε πολύ πού δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με bluetooth εκτός από το Playstation Link, μία νέα δυνατότητα πού είναι τρόπος σύνδεσης με αξεσουάρ της Sony (π.χ τα νέα Pulse Explore ή τα Pulse Elite).

Αντίο στα input delays

Το Remote Play είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι του gaming δίνοντας μας την δυνατότητα να παίξουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια από όπου και εάν βρισκόμαστε, αρκεί να έχουμε σύνδεση στο Ίντερνετ και να έχουμε την κονσόλα μας ανοιχτή ή σε rest mode. Όπως και με το cloud streaming αλλά και την εφαρμογή για smartphone που είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα  δεν είναι και ό,τι πιο άνετο για gaming, με διάφορα input delays, συνεχόμενα προβλήματα σύνδεσης και χαμηλωμένη ποιότητα ανάλυσης. Στο Playstation Portal αντιθέτως, παρατηρήσαμε απειροελάχιστα input delays και με σταθερά τα 60fps, όπως ακριβώς διαφημίζεται και το προϊόν. Βέβαια σίγουρα δεν προτείνεται να παίξουμε κάποιο απαιτητικό παιχνίδι όπως ένα fighting ή  online shooter όπου η κάθε στιγμή μπορεί να είναι και μοιραία. Αλλά σε ό,τι άλλο παιχνίδι το δοκιμάσαμε ( Like a Dragon Infinite Wealth, God of War Ragnarok, Cult of Lamb) ήταν μία κανονική εμπειρία με την μόνη αλλαγή να είναι κλειδωμένα στα 60fps, ενώ κάποια παιχνίδια τρέχουν στα 120fps σε performance mode. Η οθόνη επιτρέπει  μέγιστη ανάλυση εως τα 1080p και με την μπαταρία του να αντέχει 6-8 ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού.

Γιατί να το πάρεις

Εάν βρίσκεστε στην… άβολη θέση που  κάποιο μέλος της οικογένειας θέλει να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση που είναι συνδεδεμένη η κονσόλα σας ή να πάτε διακοπές, το Portal θα σας καλύψει αυτές τις ανάγκες που έχετε για gaming όπου και αν βρίσκεστε. Εδώ να αναφέρουμε επίσης, πως η ελάχιστη ταχύτητα ίντερνετ για να πραγματοποιηθεί το remote play είναι τα 8mbps και η προτεινόμενη ταχύτητα είναι τα 15mbps. Προσωπικά, με την γραμμή του σπιτιού μου δεν είχα κανένα πρόβλημα, στα 54mbps στο σπίτι και με 20mbps με τα δεδομένα του κινητού μου.

Αξίζει η αγορά;

Με την αξία του στα 250€, θα πρέπει να ειπωθούν δύο ερωτήσεις. Αξίζει τα λεφτά του; Tο  χρειάζεστε; Σε αυτή την τιμή πιστεύουμε ότι αξίζει, εφόσον φυσικά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα του remote play. . Μια καλοφτιαγμένη συσκευή που κάνει αυτό που λέει. Το εάν το χρειάζεται κάποιος, είναι γκρι ζώνη. Εάν είσαστε γονείς που η πολύτιμη σας τηλεόραση παίζει παιδικά όλη μέρα και θέλετε επιτέλους να τελειώσετε το Valhalla, είναι μια συσκευή που θα σας σώσει. Εάν όμως το θέλετε σαν δεύτερη κονσόλα ή controller, το Playstation Portal δεν είναι για εσάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter