Video Games Reviews

Under the Waves Review – GGU

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την ανευθυνότητα και την συντήρηση των καθαρών ωκεανών και πολύ λίγα αναφέρονται στην ζωή μας. Αυτό προσπαθεί αυτό το παιχνίδι, με ένα υπέροχο μήνυμα και αν θέλετε ”wake up call” να μας περάσει και να μας ενημερώσει για τα βάθη των ωκεανών μας και την σκληρή τους αλήθεια. Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Stanley, έναν δύτη της εταιρείας UniTrench, να επιστρέφει στην δουλεία του μετά τον τραγικό θάνατο της κόρης του με την ελπίδα πως η ”αποχή” του από τον καθημερινό κόσμο θα τον βοηθήσει να ξεχάσει και να προχωρήσει αυτό το μεγάλο τραύμα και τo πένθος του.

Βαθιές βουτιές στην αλήθεια

Η καθημερινή μας πλέον ζωή και δουλεία είναι απλή. Μένουμε σε ένα καταφύγιο κατάδυσης με όλες τις ανέσεις, ξυπνάμε πίνουμε καφέ και παίρνουμε τις καθημερινές μας εργασίες. Απλό έτσι; καθόλου! Διότι όπως μαθαίνουμε μέσα από αυτή την ιστορία, η αλήθεια είναι πολύ βαθιά για εμάς που ζούμε στην επιφάνεια. Οι ωκεανοί είναι γεμάτοι με πλαστικά, μέταλλα και άλλη ρύπανση. Οι δουλείες μας μπορεί να είναι από το να πάμε να ελέγξουμε μερικά container που έχασε ένα πλοίο μέχρι το να επισκευάσουμε κάποια διαρροή πετρελαίου και στην συνέχεια να καθαρίσουμε ότι πετρέλαιο ρυπαίνει την περιοχή του  ωκεανού.

Μεταξύ αυτών, έχουμε  έναν ολόκληρο ωκεανό γεμάτο υδρόβια ζωή όπως φάλαινες, χελώνες, καρχαρίες και άλλα. Αλλά μεταξύ όλων  ξεχωρίζει μία μοναδική φώκια ονόματι J0. Ο J0 είναι απλός, με μερικά χάδια μας κάνει δώρο κάποιο αντικείμενο που κρατάει στο στόμα του όπως ένα μπουκάλι ή  αυτοκόλλητο πού μπορούμε να το βάλουμε στο υποβρύχιο μας. Για να εξερευνήσουμε τον βυθό έχουμε στην διάθεση μας το πιστό μας υποβρύχιο, Moon, που μας κάνει την εξερεύνηση πιο γρήγορη και εύκολη.

Μπορούμε να μαζέψουμε τα υλικά που ρυπαίνουν τον ωκεανό και να τα ανακυκλώσουμε και να φτιάξουμε χρήσιμα υλικά όπως oxygen sticks ή fuel για το υποβρύχιο μας. Μέσα σε όλο αυτό τον ωκεανό θα βρούμε και πολλά καλούδια για να διακοσμήσουμε το δωμάτιο μας στο καταφύγιο ή για να αναβαθμίσουμε το Moon με διάφορα upgrades. Μετά από μια μεγάλη μέρα εξερεύνησης και εργασιών, έχουμε ελεύθερο χρόνο να δούμε τηλεόραση, να παίξουμε κιθάρα, να μιλήσουμε στο AI bot του καταφύγιου για τα νέα του πάνω κόσμου, ακόμα και να κάνουμε γκριμάτσες στο καθρέφτη να περάσει η ώρα.

Αποπνικτική ιστορία

Με πολλούς συμβολισμούς, το Under the Waves μας περνάει μηνύματα για το πώς είναι η αποχώρηση ενός παιδιού για έναν πατέρα, μέσα από ψυχολογικές εικόνες και ανατριχιαστικά γεγονότα.


Βλέπουμε τον Stanley να υποφέρει κάθε βράδυ βλέποντας εφιάλτες με υπονοούμενα για την ψυχολογική κατάσταση του πρωταγωνιστή. Για παράδειγμα κάποια στιγμή βλέπουμε τη φάλαινα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως τα δυνατά συναισθήματα που  έχουμε αφήσει να ανεξέλεγκτα. Εδώ να σημειωθεί πως το παιχνίδι φτιάχτηκε με την βοήθεια της Surfrider Foundation Europe, με την παροχή της ομάδας σε διάφορα κομμάτια όπως η έρευνα και οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την υδρόβια ζωή και τα μυστικά των ωκεανών.

Με την βοήθεια του Tim, ενός παλιού θαλασσόλυκου, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι πηγαίνει στραβά με τις ενέργειες της UniTrench που συνεχίζουν οι ωκεανοί να βρίσκονται σε άσχημες συνθήκες παρόλες τις εργασίες του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Η περιπέτεια του Stanley είναι μια πολύ σκληρή ιστορία για το πένθος και την υδρόβια ζωή που πολλοί δεν γνωρίζουμε ότι όσο πάει ”πεθαίνει” ακόμα και περισσότερο.

Τεχνική καταιγίδα

Το παιχνίδι παρόλο που έχει μια καθηλωτική ιστορία, έχει πολλά τεχνικά προβλήματα. Από τεράστια αδυναμία να κρατήσει τα 30 FPS, έως του αισθητού input delay που σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν έχει πρόβλημα το controller ή τα μάτια σου. Με περιοχές οι οποίες έφταναν το framerate σε απαράδεκτο σημείο με το υψηλότερο να είναι τα 10-15 fps, μου έκανε το play session μου κουραστικό και να καταντούσε αγγαρεία. Τα γραφικά του ωστόσο ήταν αξιόλογα με την λεπτομέρεια τους να ανθίζει στο νερό και ίσως τα καλύτερα wave mechanics που έχω δει ποτέ μου.

Τα γραφικά και τα facial animations του Stanley ωστόσο, ήταν κάτι που με έκανε να γελάσω γιατί ο Stanley μεταξύ του πανέμορφου κόσμου και υδρόβιας ζωής φαινόταν σαν μύγα μέσα στο γάλα αλλά και το lip-sync με έκανε να πιστεύω πως έβλεπα ιαπωνική ταινία με κακή μετάφραση.

Με λίγα λόγια

Εάν ξεπεράσουμε τα τεχνικά θέματα του, έχουμε στα χέρια μας ένα ακατέργαστο διαμάντι με μια συγκλονιστική ιστορία και πολύ δυνατά μηνύματα για την ψυχολογία, το πένθος ενός πατέρα και την κατάσταση που βρίσκονται οι ωκεανοί μας

Ευχαριστούμε θερμά την Playstation Greece για την παροχή αυτού του κλειδιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter