Video Games Reviews

The Last of Us Part I Review – GGU

Μετά την επιτυχία του The Last of Us στο PS3, η Naughty dog μας έφερε το παιχνίδι στη νεότερη κονσόλα του PS4 με ένα remaster δίνοντας του καλύτερο performance . Τώρα, ήρθε η σειρά του PS5 να δείξει τις δυνατότητες του με το ”remake” του.

Μετα-αποκαλυπτικό ταξίδι

Το σενάριο του The Last of Us είναι ίσως από τα πιο ρεαλιστικά φαινόμενα που μπορούν να συμβούν, με ένα ξέσπασμα του μύκητα Cordyceps, ένα μύκητα που του επιτρέπει να ”ελέγχει” τον ξενιστή του. Το ξέσπασμα αυτό έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου το 2013, την ημέρα που ο πρωταγωνιστής μας, ο Joel Miller, έχασε την κόρη του την Sarah, σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει από την πόλη. 20 χρόνια μετά το ξέσπασμα, ο Joel έχει μεταφερθεί σε μια ζώνη καραντίνας στο Austin, Texas, όπου ο πληθυσμός  του κόσμου πλέον έχει αναγκαστεί μετά από τόσα χρόνια χωρίς θεραπεία από αυτόν τον ιό, να επιζεί με άθλιες συνθήκες, όπως η απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος και του τρεχούμενου νερού.

O Joel βγάζει το ψωμί του ως λαθρέμπορος, με το να εισάγει και να εξάγει προϊόντα από την ζώνη καραντίνας. Εκεί γνωρίζει και την Ellie, ένα 14χρονο κορίτσι που η Marlene, η αρχηγός των ”Fireflies” , μια ομάδα ανταρτών κατά τον ”έλεγχο” που τους βάζει η κυβέρνηση, του ζητάει να την πάει στην βάση τους, στην Utah. Με την θεωρεία πως η Ellie έχει ανοσία στον ιό και μπορούν να δημιουργήσουν μια θεραπεία για να σωθεί η ανθρωπότητα. Μέσα σε αυτό το ταξίδι, θα δεθούμε με τους χαρακτήρες μας και θα δούμε πολλές συγκλονιστικές στιγμές μεταξύ τους, αλλά και θα ζήσουμε και τρομερά γεγονότα.

Survival Mode

Σε έναν κόσμο γεμάτο μεταλλαγμένα όντα και άπληστους raiders, η επιβίωση μας είναι δύσκολη και με πολλά εμπόδια. Σε αυτό το παιχνίδι, έχουμε στη δυνατότητα μας πολλούς τρόπους να αμυνθούμε, όπως διάφορα firearms, τα χέρια μας έως και το πιστό σε όλα τα survival horror, το καδρόνι.

Μερικές φορές μας βοηθάει και η μικρή μας Ellie, με το να εντοπίζει έναν εχθρό ή ακόμα και το να δημιουργήσει αντιπερισπασμό. Ένα από τα πιο σημαντικά aspects του παιχνιδιού είναι το stealth, που πολλές φορές μας ”σώζει” από πολλές δύσκολες μάχες, όπως για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο Clicker, έναν χρόνια μεταλλαγμένο που έχει χάσει την όραση του αλλά έχει αναπτυγμένη ακοή. Οι συγκεκριμένοι εχθροί είναι πολύ δυνατοί και από το να χάσουμε τα πολύτιμα μας πυρομαχικά, καλό είναι να τους αποφεύγουμε ή να έχουμε στη διάθεση μας μερικά shivs, που μας επιτρέπουν να τα σκοτώσουμε χωρίς φόβο με την βοήθεια του stealth.

Εκεί μας βοηθάει το Listen Mode, που μας επιτρέπει να ”δούμε” μέσα από τοίχους.  Μέσα στις δυνατότητες μας, έχουμε και τις αναβαθμίσεις του χαρακτήρα, όπως να ανεβάσουμε το max health μας, αλλά και των firearms, για παράδειγμα το reload speed, weapon sway και άλλα. 
Τα resources μας είναι λίγα και σπάνια, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε παντού αλλά πολλές φορές άσκοπα, το οποίο δυστυχώς καταντάει κουραστικό και σπάει το immersion του παιχνιδιού. Εδώ όμως, έρχονται τα accessibility options, που μας επιτρέπουν με ένα κουμπί να κάνουμε ένα scan με ενός τύπου σόναρ, ώστε να μας είναι η εύρεση των αντικείμενων ή ακόμη και των εχθρών πιο εύκολη.

Eye-candy

Μετά το γραφικό επίτευγμα της Naughty Dog στο The Last of Us 2 και στο Uncharted 4, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε που θα μπορούσαν να φτάσουν τα γραφικά σε ένα παιχνίδι.  H Naughty Dog όμως, πήρε ότι καλό είχε το 2 και το μετέφερε στο Part I μετατρέποντάς το σε κάτι θαυμαστικό. Σε έναν πανέμορφο κόσμο μαγεμένο από ray-tracing, έχουμε τις επιλογές να το παίξουμε σε performance mode, που τρέχει σε 1440p με σταθερό 60 FPS ή σε fidelity mode με 4Κ με στόχο τα 30FPS.

Εδώ να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα του VRR, που μετατρέπει τα 30 σε 40-45 FPS, ώστε να μην χάσουμε το 4Κ και ταυτόχρονα να έχουμε ένα ικανοποιητικό framerate. Από την υπέροχη ερμηνεία του αγαπημένου Troy Baker, μέχρι τα ανατριχιαστικά facial animations των ανθρώπων αλλά και των μεταλλαγμένων, έως τα υπερ-ρεαλιστικά τοπία και λεπτομέρειες που κλίνουν προς την πραγματικότητα, καταφέρνουμε να ζήσουμε μια οπτασία.

Με λίγα λόγια

Mε πολλά award nominations, με φανταστικές ερμηνείες, απίστευτo world building και τρομαχτικά καλό gameplay. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς, πέρα από αυτό το επίτευγμα της Naughty dog, που πρέπει να το ζήσουν όλοι έστω και μία φορά στην ζωή τους. (Η σειρά δεν μετράει.)

 

Ευχαριστούμε θερμά την Playstation Greece για την παροχή αυτού του κλειδιού.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter