Video Games Reviews

Street Fighter 6 Review – GGU

Το Street fighter 6 είναι η επιστροφή της Capcom στην πολυαγαπημένη μας σειρά μετά από αρκετά χρόνια. Προσφέρει ό,τι ο κόσμος αγάπησε στην σειρά αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να πειραματιστεί με ιδέες που στο τέλος της ημέρας την κρατάνε πίσω.

Το παιχνίδι δυστυχώς άρχισε με κακές εντυπώσεις. Στο Launch του το Street Fighter 6 ,τουλάχιστον στο Xbox Series X που το έπαιξα εγώ, δεν είχε πολλά bugs ή glitches αλλά το ένα τεχνικό πρόβλημα  που είχε και ακόμα δεν έχει φτιαχτεί εντελώς είναι ότι το παιχνίδι δεν άνοιγε. Πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί σε κάποιο μελλοντικό patch.

Πριν πάμε στην ανάλυση του βασικού παιχνιδιού ας μιλήσουμε για κάποια features που μου έκαναν εντύπωση καθώς και για το fighting system.

Features

  • 18 χαρακτήρες από τους οποίους οι 6 είναι καινούργιοι
  • 3 διαφορετικά control types (Classic, Modern controls[σου επιτρέπουν να κάνεις special attacks με button combinations περίπου όπως δουλεύει στο Smash Bros] ,Dynamic[σου επιτρέπει να κάνεις φανταχτερά combo   πατώντας μόνο ένα κουμπί])
  • Arcade Cabinets (Στο Battle Hub υπάρχει μια εναλλασσόμενη επιλογή από arcade cabinets στα οποία μπορείς να ανταγωνιστείς online για το high score)
  • Νέοι χαρακτήρες έρχονται στο μέλλον (Τέσσερις νέοι χαρακτήρες θα κυκλοφορήσουν μέχρι την άνοιξη του 2024. Rashid (καλοκαίρι 2023), A.K.I (φθινόπωρο 2023), ED (χειμώνα 2024) και ο Akuma (άνοιξη 2024)

Fighting System

Το fighting system είναι ίδιο που αγαπήσαμε στα παλιά παιχνίδια εμπλουτισμένο με το νέο Drive system. Κάθε χαρακτήρας αποκτά πρόσβαση σε πέντε πανίσχυρες ικανότητες, οι οποίες χρησιμοποιούν από το Drive Gauge: Overdrive special moves, Drive Rush, Drive Parry, Drive Reversals και Drive Impact. Τα Overdrives είναι ουσιαστικά οι νέες EX ειδικές κινήσεις και κοστίζουν δύο μπάρες, το Drive Rush σας επιτρέπει να κλείσετε γρήγορα την απόσταση μεταξύ εσάς και του αντιπάλου σας με κόστος μία μπάρα (ή να ακυρώσετε συγκεκριμένες κανονικές επιθέσεις με κόστος τρεις μπάρες), τα Drive Reversals σας επιτρέπουν να απομακρύνετε έναν αντίπαλο από πάνω σας ενώ μπλοκάρετε την επίθεσή του με κόστος δύο μπάρες και το Drive Impact κοστίζει μόνο μία μπάρα drive για να το χρησιμοποιήσετε, έχει super armor που μπορεί να απορροφήσει έως και δύο χτυπήματα, και αν χτυπήσει ενώ ο αντίπαλός σας είναι στη μέση της δικής του επίθεσης, θα γίνει knocked, δίνοντάς σας ένα πλήρες combo. Ακόμα κι αν το μπλοκάρει, θα τιναχτεί προς τα πίσω και θα χάσει μισή μπάρα Drive Meter, και αν τον στριμώξετε στη γωνία, θα μπορέσετε να το ακολουθήσετε με ένα combo.

Το drive impact είναι ο λόγος που είτε θα αγαπήσετε το παιχνίδι ή όχι. Εγώ το βρήκα δυνατό εργαλείο αλλά παρόλα αυτά balanced αρκετά καθώς μπορείς να αντιδράσεις με το δικό σου Drive impact και να το κάνεις counter. Αυτό σε βάζει στην διαδικασία να το περιμένεις και το αποτρέπει από το να είναι spam to win button.

Όταν σας τελειώνει το Drive Meter ο χαρακτήρας σας μπαίνει σε κατάσταση Burnout, όπου δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καμία τεχνική που σχετίζεται με το Drive Meter, οι επιθέσεις του αντιπάλου σας γίνονται πιο ευνοϊκές τόσο όταν κάνετε μπλοκ όσο και στα απλά χτυπήματα, δέχεστε ζημιά και τα Drive Impacts είναι ακόμα πιο τρομακτικά από πριν. Το να βρίσκεστε σε Burnout είναι κακή κατάσταση, αλλά απέχει πολύ από το να είναι unwinnable. Εξακολουθείτε να κινείστε με την ίδια ταχύτητα, οι επιθέσεις σας προκαλούν την ίδια ζημιά, εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις super κινήσεις σας, όποτε με λίγη προσοχή όλα είναι πιθανά.

Fighting Ground

Είναι το συνοθύλευμα των βασικών fighting modes από τα παλιά παιχνίδια (training, versus battle και αλλά). Ένα διασκεδαστικό arcade mode με όμορφα visual novel cutscenes και illustrations από διάφορους καλλιτέχνες ως reward όταν τελειώνετε το story κάθε χαρακτήρα. Το extreme battle Mode που σε αφήνει να παίξεις με παράξενους κανόνες στα match σου, το extreme mode είναι λίγο gimmicky και δεν ένιωσα ότι πρόσφερε κάτι στην εμπειρία.

Τέλος ας μιλήσουμε για το online play του street fighter 6. Το παιχνίδι έχει rollback netcode πράγμα που κάνει τα online matches άψογα. Η σύνδεση είναι σταθερή και ποτέ δεν νιώθεις ότι το lag κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης, πράγμα από το οποίο πάσχουν αρκετά fighting games. Όταν έτυχε να υπάρξει lag ήταν επειδή ο αντίπαλος είχε πολύ κακή σύνδεση ίντερνετ και το παιχνίδι τον έκανε disconnect. Match έβρισκε πάντα γρήγορα, το περισσότερο που περίμενα ήταν max 4 με 5 λεπτά. Αυτό συμβαίνει καθώς το παιχνίδι έχει crossplay άρα έχει μια μεγαλύτερη βάση παιχτών για να σε βάλει να παίξεις εναντίον.

Battle Hub

Είναι ένα online lobby στο οποίο μπορείς να κάνεις interact με άλλους παίκτες χρησιμοποιώντας το Avatar που φτιάχνεις εσυ στο World Tour mode (θα μιλήσουμε σε λίγο για αυτό το mode). Μπορείς να παίξεις εναντίον αυτών των παικτών σε ranked causal και extreme Battles αλλά και επίσης να παίξεις τα arcade classics που ανέφερα πιο πάνω. Τέλος μπορείς να λάβεις μέρος και σε τουρνουά στο event counter αν και εγώ δεν μπόρεσα να πάρω μέρος σε κάποιο από αυτά.

World Tour

Το world tour είναι ο νέος πειραματισμός της Capcom. Το να πάρεις το Street Fighter και να το κάνεις ένα RPG στο οποίο φτιάχνεις τον δικό σου χαρακτήρα και τον εντάσεις στο υπάρχων σύμπαν ακούγετε κουλό σε πρώτη σκέψη. Η ιδέα αυτή όμως κατά την γνώμη μου είναι καταπληκτική με πολλές προοπτικές και θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει  στο μέλλον της σειράς και να εξελίχθει, καθώς στην τωρινή κατάσταση έχει πολλές αδυναμίες. Στον τεχνικό τομέα μοιάζει με παιχνίδι της παλιάς γενιάς, τίποτα που δεν έχουμε ξανά δει, Αλλά σαν πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία ενός open world street fighter.

Η μουσική του είναι πολύ ωραία και up beat και ταιριάζει γάντι στο ύφος του παιχνιδιού. Το δυνατότερο χαρακτηριστικό του world tour, το character creation σου προσφέρει άπειρες επιλογές και την δυνατότητα να δημιουργήσεις ότι χαρακτήρα περνάει από το μυαλό σου. Από επικούς χαρακτήρες μέχρι αυτούς που δεν παίρνουν και τόσο σοβαρά τον εαυτό τους, η κοινότητα έχει δείξει ότι οτιδήποτε φανταστείς μπορείς να το φτιάξεις στο Street Fighter 6.

Η ιστορία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ο χαρακτήρας σου μαζί με τον φίλο του Bosch είναι μαθητευόμενοι, του Luke, και βρίσκονται σε ένα κυνήγι εξερεύνησης για να μάθουν τι πραγματικά σημαίνει δύναμη. Ο Bosch όμως λέει ότι δεν μπορεί να χάνει χρόνο καθώς πρέπει να αποκτήσει δύναμη όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν. Αυτό τον οδηγεί στο να απομακρυνθεί. Όταν θα ξανά συναντηθούν τα μονοπάτια σας τα πράγματα θα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Η πλοκή υπάρχει ώστε να σου δώσει αφορμές να επισκεφτείτε “άλλες χώρες” και να γνωρίσεις χαρακτήρες οι οποίοι θα σε διδάξουν όπως ο Luke, εμπλουτίζοντας έτσι την επιλογή από κινήσεις και fighting style που μπορεί να μάθει ο χαρακτήρας σας. Δυστυχώς οι υπόλοιποι προορισμοί δεν είναι σαν την Metro city, δεν είναι τίποτα παρά μερικά δωμάτια με λίγα npc και τον εκάστοτε δάσκαλο.

Η δυσκολία των npc battles είναι πολύ χαμηλή και δεν προσφέρει κάποια Ιδιαίτερη πρόκληση. Από την άλλη το να κάνεις level up τον κάθε δάσκαλο ώστε να πάρεις νέες κινήσεις είναι αρκετά δύσκολο με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην σε παροτρύνει να αλλάζεις fighting styles. Δυστυχώς  δεν εξερευνεί αρκετά το πως θα μπορούσε να είναι ένα Street Fighter RPG. Από τις 20 ώρες που διαρκεί το campaign οι πρώτες 5 παρουσιάζουν όλες τις ιδέες και προκλήσεις, που έχει το παιχνίδι να προσφέρει. Τις υπόλοιπες 15 ώρες αυτές οι ιδέες επαναλαμβάνονται, πράγμα που γίνεται κουραστικό γρήγορα.

Εν Κατακλείδι

Το Street fighter 6 έχει ένα πολύ δυνατό σύστημα μάχης, ποικιλία σε offline modes τα οποία είναι άρτια καθώς και μια άψογη υποδομή για online matches. Αλλά η μέτρια εκτέλεση του World Tour καθώς και τα συνεχόμενα  crush –Τουλάχιστον στο Xbox-  υποβιβάζουν το παιχνίδι σε μια μέτρια προς καλή εμπειρία.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του παιχνιδιού . Μπορείτε να βρείτε το Street Fighter 6 σε τρεις εκδόσεις Standard Edition, Deluxe Edition και Ultimate Edition σε PlayStation 4/5, Xbox Series X|S και Steam

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter