Video Games Reviews

Spider-Man 2 Review – GGU

Μέσα σε μια χρονιά με γιγάντιες κυκλοφορίες το Spider-Man 2 της Insomniac στέκεται αντάξια δίπλα σε κολοσσούς και διεκδικεί μια θέση στα τοπ παιχνίδια της χρονιάς.

Το Spider-Man 2 είναι ένα καθαρά next gen παιχνίδι, που χρησιμοποιεί την δύναμη του PS5 για να προσφέρει μια εμπειρία, που δεν θα ήταν εφικτή στην προηγούμενη γενιά κονσολών. Ένα παιχνίδι που εκμεταλλεύεται τέλεια τις δυνατότητες του hardware είναι ακριβώς ότι χρειαζόταν αυτή η γενιά, μέσα σε μια κρίση που βλέπουμε “next-gen” παιχνίδια γεμάτα με bugs και απογοητευτικό τεχνικό τομέα, και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Sony βάζει τόση έμφαση πάνω στο Spider-Man καθώς αυτό είναι το πιο διάσημο IP της.

Performance

Για να βγάλουμε από την μέση τον τεχνικό τομέα και να μείνουμε στην ουσία ας ξεκινήσουμε με αυτό. Στον παίκτη δίνονται δυο επιλογές το fidelity mode το οποίο κρατάει το παιχνίδι στα 30 FPS με ray tracing και το performance mode το οποίο ρίχνει λίγο την ποιότητα των γραφικών και απενεργοποιεί το ray tracing ώστε να κρατάει σταθερά τα 60 FPS. Και οι 2 επιλογές δουλεύουν άψογα και δεν είχα κάποιο παράπονο. Bugs, όπως και σε κάθε open world παιχνίδι, υπάρχουν και χρειάστηκε μερικές φορές να κάνω restart Side activities (π.χ βάσεις που πρέπει να κατατροπώσεις όλους τους εχθρούς) αλλά δεν συνάντησα κανένα στο main story. Σε καμία περίπτωση το παιχνίδι δεν το επηρεάζουν αυτά τα bugs, τα οποία πιστεύω κιόλας ότι θα διορθωθούν σε κάποιο επερχόμενο patch.

Μια από τις καλύτερες Spider-Man ιστορίες

Το Spider-Man 2 είναι ένα παραδοσιακό sequel, συνεχίζει την ιστορία των προηγούμενων 2 παιχνιδιών και βασίζεται στα γεγονότα που προηγήθηκαν με σκοπό να αντλήσει συναίσθημα και να εξελίξει τους χαρακτήρες. Εκεί όμως που ξεχωρίζει από τους προκατόχους του είναι το πόσο σκοτεινή και ωμή τολμάει να γίνει η ιστορία του, φτάνοντας επίπεδα που πέρα από τα κόμικς δεν έχουμε ξανά δει σε κάποιο adaptation. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν τα προβλήματα τους και αυτά εκφράζονται και εξερευνούνται μέσα από τα set pieces, πράγμα που παντρεύει την ιστορία με το gameplay (στο μυαλό μου έρχεται ένα boss fight το οποίο χρησιμοποιείται για να εξετάσουμε την σχέση δυο χαρακτήρων πιο εκτεταμένα).

Το arc του Peter με την μαύρη στολή αποτυπώνεται εξαιρετικά, παίρνοντας κάποιες επιρροές από τις καλύτερες εκδοχές της γνωστής ιστορίας, όπως είναι το Spectacular Spider-Man (Tv show). Ο Kraven ήταν καταπληκτικός και όποτε ήταν σε κάποια σκηνή η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Τον Venom διάλεξαν να τον αλλάξουν εντελώς, από το source material, και να πάρουν μια γενναία απόφαση παρουσιάζοντας μια νέα εκδοχή η οποία καταφέρνει να είναι από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει στο franchise. Η Ιστορία έχει στο κέντρο της θεματικής της την απώλεια, την εκδίκηση και τις δεύτερες εύκαιρες, στο τέλος της όλοι οι χαρακτήρες έχουν αναπτυχθεί και έχουν αλλάξει με κάποιο τρόπο. Μιλάμε για μια απλή αφήγηση αλλά αυτό δεν την καθιστά κακή σε καμία περίπτωση. Ακόμα και κάτι απλό αν εκτελεστεί άψογα (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) καταφέρνει να ψυχαγωγήσει και να συγκινήσει τον παίκτη.

Εξελιγμένο gameplay

Το gameplay αν και στον κορμό του είναι ίδιο με τα πρώτα δύο παιχνίδια έχει λάβει κάποιες προσθήκες οι οποίες το πάνε ένα level πιο πάνω. Στο κομμάτι της περιήγησης, που είναι και το πιο σημαντικό σε κάθε Spider-Man παιχνίδι, η Insomniac έχει δώσει ρέστα. Η πιο σημαντική προσθήκη σε αυτόν τον τομέα είναι τα Web Wings που, σε συνδυασμό με τα ρεύματα αέρα που έχουν προστεθεί στην πόλη, προσφέρουν άμεσα ύψος και ταχύτητα στον παίκτη. Πέρα από την περιήγηση και οι μάχες έχουν βελτιωθεί καθώς πλέον υπάρχουν ειδικές κινήσεις (με cooldowns) και η δυνατότητα να κάνετε parry επιθέσεις εχθρών.

Τα animations στο παιχνίδι είναι επίσης πολύ πιο δουλεμένα, όπως και τα interactions με το περιβάλλον, καθώς τα σκηνικά καταστρέφονται όπως πολεμάς πράγμα που τα κάνει να μοιάζουν πιο αληθινά. Το σύστημα μάχης αν και όχι κάτι καινούργιο, που δεν έχουμε ξανά δει, είναι καλοδουλεμένο και ταιριάζει στο ύφος του χαρακτήρα.

Το open world του Spider-Man 2

Κάποιος θα μπορούσε να παραπονεθεί για το open world κομμάτι, καθώς δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξερεύνηση και όλα τα quests είναι μαρκαρισμένα στον χάρτη. Αλλά κατά την γνώμη μου ο χάρτης του Spider-Man είναι απλά ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται ώστε να δώσει στον παίκτη την αίσθηση του web swinging, και όχι ένας χάρτης που θέλει να τον εξερευνήσεις όπως είναι φανερό από τον τρόπο που είναι σχεδιασμένος.

Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει αποδοθεί με τρομερό ρεαλισμό, στο οπτικό κομμάτι είναι εντυπωσιακή και γεμάτη ζωή, κόσμο, ζώα και οχήματα. Διάσπαρτα στην πόλη υπάρχουν και μερικά side quests αν και πολλά από αυτά είναι απλά μάχες με εχθρούς κάποια από αυτά είναι πιο ξεχωριστά. Ορισμένα quest έχουν σενάρια που αφηγούνται ιστορίες οι οποίες είναι από αστείες, ρομαντικές μέχρι και πολύ συγκινητικές. Για εμένα αυτά τα quests είναι το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού και αυτό που το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο.

Το Spider-Man 2 είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Πανέμορφο τεχνικά, με το καλύτερο σύστημα web swinging που έχουμε δει και μια ιστορία που κάθε Spider-Man fan θα πρέπει να βιώσει. Πέρασα υπέροχα παίζοντας το και ανυπομονώ να προστεθεί το new game+ ώστε να ξανα ζησω την εμπειρια.

Ευχαριστούμε την Playstation Greece για την παροχή του κωδικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter