Anime / Manga

MAPPA: Αγανάκτηση από τους animators για τις συνθήκες εργασίας!

Εδώ και χρόνια, το Studio MAPPA δέχεται επικρίσεις για την φερόμενη ως κακή μεταχείριση των animators, με τα προβλήματα παραγωγής της 2ης σεζόν του Jujutsu Kaisen να είναι τα πιο πρόσφατα και τα πιο προβεβλημένα. Πολλοί animators που εργάστηκαν για τη σεζόν 2 έχουν δηλώσει ότι το στούντιο τους έδινε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και κακές απολαβές. Σε αντίστοιχο άρθρο που είχαμε γράψει πρόσφατα, κάνουμε λόγο αναφορικά σε μερικά από αυτά τα προβλήματα, τα οποία όμως φαίνεται πως εντείνονται.

Η MAPPA έχει δεχθεί πυρά από πολλούς από τους εργαζομένους της στο X τις τελευταίες ώρες. Ο animator HoneHone σχολίασε πρόσφατα την παραγωγή της 2ης σεζόν του Jujutsu Kaisen, κάνοντας λόγο για ένα “παράλογα σφιχτό χρονοδιάγραμμα“.

Όλο το προσωπικό καταφέρνει με κάποιο τρόπο να ολοκληρώσει ένα έργο σε ένα χρονοδιάγραμμα που κανονικά θα ήταν αδύνατο να τηρηθεί, ενώ παράλληλα ξεσηκώνεται, και στη συνέχεια οι ανώτεροι που βλέπουν μόνο τα αποτελέσματα λένε: “Τι στο διάολο, μπορούμε να το κάνουμε!”. Και αποτυγχάνουν να κάνουν βελτιώσεις. Υποθέτω ότι όλα ξεκίνησαν όταν ολοκληρώσαμε μια ταινία σε τέσσερις μήνες…” με την ταινία που αναφέρει να είναι το Jujutsu Kaisen 0!

Ένας animator, ο Barikios, σχολίασε ότι έλαβε “άσχημα νέα” αναφορικά με το πρόγραμμα της 2ης σεζόν του Jujutsu Kaisen και κάλεσε την ομάδα να διαλυθεί. Ένας άλλος animator, ο Amphibi, είπε απλώς “Owarida“, η ιαπωνική λέξη για το ” Τελείωσε“.

Τα άσχημα νέα ήρθαν και χάθηκαν γρήγορα. Το πιο βαρετό τέλος που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αχ, το φεστιβάλ τελείωσε. Ναι, να χωρίσουμε, να χωρίσουμε.” Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα προβλήματα με το Jujutsu Kaisen και το Studio MAPPA πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω. Ένας διακεκριμένος animator, ο Itsuki Tsuchigami, έχει επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή του για την MAPPA.

Δεν είχα τόσο μεγάλη εκτίμηση για τη δουλειά που έκανα πριν, αλλά είναι βαθιά προσβλητικό το γεγονός ότι τα καλά κομμάτια επαινούνται στο όνομα της εταιρείας. Οι άνθρωποι που πρέπει να επαινεθούν είναι οι εξωτερικοί συνεργάτες, ο σκηνοθέτης που μετακινήθηκε για να μαζέψει κόσμο, η κινηματογράφηση της παραγωγής και άλλα τμήματα της εταιρείας που στέκονται στο ύψος τους.

Με το πόσο μαζική ήταν η τελευταία κατάρρευση των animators του Jujutsu Kaisen, αυτό φυσικά θέτει το ερώτημα πώς θα επηρεαστεί η υπόλοιπη 2η σεζόν. Το επεισόδιο #17 της 2ης σεζόν βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, οπότε αυτές οι πρόσφατες απογοητεύσεις από τους animators είναι πιθανό να επηρεάσουν μόνο το επεισόδιο #18 και έπειτα. Το προσωπικό ζήτησε παράταση, αλλά η επιτροπή παραγωγής απέρριψε το αίτημα. Τα επεισόδια ολοκληρώνονται λίγες ώρες πριν την προβολή τους!

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, φήμες γυρνάνε γύρω από το studio πως η σεζόν θα αναβληθεί ή/και θα ακυρωθεί σε περίπτωση που οι animators αποφασίσουν να απεργήσουν. Ένα anime το οποίο αυτή την στιγμή αποτελεί peak fiction, δυστυχώς, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο παρασκήνιο. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter