Movies / Series

Kathleen Kennedy: “Οι γυναίκες του Star Wars αγωνίζονται σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα”

Η CEO της Lucasfilm, Kathleen Kennedy, δήλωσε ότι οι γυναίκες στο franchise του Star Wars, όπως η παραγωγός του The Acolyte, Leslye Headland, δυσκολεύονται λόγω της ανδροκρατούμενης κοινότητας.

Μιλώντας στην New York Times, η Kennedy μίλησε για τη σημασία της εκπροσώπησης στο Star Wars. Το The Acolyte θα είναι η πρώτη τηλεοπτική σειρά Star Wars που θα δημιουργηθεί από γυναίκα στην 47χρονη ιστορία του franchise, ενώ η Sharmeen Obaid-Chinoy θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα σκηνοθετήσει sequel ταινία Star Wars με πρωταγωνίστρια την Daisy Ridley.

“Η πεποίθησή μου είναι ότι η αφήγηση ιστοριών πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική για όλους τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια εύκολη απόφαση για μένα”, δήλωσε η Kennedy, προτού παραδεχτεί ότι είναι “τρομακτικό” να εργάζεσαι σήμερα σε ένα franchise όπως το Star Wars.

“Το να δουλεύεις μέσα σε αυτά τα γιγαντιαία franchise σήμερα, με τα social media και το επίπεδο των προσδοκιών – είναι τρομακτικό. Νομίζω ότι η Leslye πάλεψε λίγο με αυτό. Θεωρώ ότι πολλές από τις γυναίκες που εισέρχονται στην βιομηχανία του Star Wars παλεύουν λίγο-πολύ με αυτό. Λόγω του ότι η βάση των θαυμαστών είναι τόσο ανδροκρατούμενη, μερικές φορές δέχονται επιθέσεις με τρόπους που μπορεί να είναι αρκετά προσωπικοί”.

Παρά αυτό το μειονέκτημα, η Headland έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν την αγάπη της για το Star Wars, λέγοντας ότι της έσωσε τη ζωή, ενώ δήλωσε επίσης στο IGN τον Μάρτιο του 2024 ότι είναι “πολύ περήφανη που είναι η πρώτη γυναίκα που δημιουργεί, παράγει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει μια σειρά Star Wars”.

Συνέχισε: “Προφανώς η Deborah Chow σκηνοθέτησε το Obi-Wan και πολλές, πολλές γυναίκες έχουν συμβάλει στις ταινίες. Αλλά το να είμαι το πρόσωπο που βρίσκεται στο κέντρο της αφήγησης, η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για το πως νιώθω είναι πραγματική τιμή. Είναι κάτι τόσο ξεχωριστό για μένα. Νομίζω ότι είναι κάτι σπάνιο, και το γεγονός ότι μπορώ να βρίσκομαι σε αυτήν την θέση, νομίζω ότι είναι μια απόδειξη του πόσο πολύ αγαπώ το Star Wars, και ότι δεν θα σταματούσα μέχρι να καταφέρω να γυρίσω κάτι μέσα σε αυτό το franchise”.

Η Obaid-Chinoy μίλησε για τη σημασία αυτής της εκπροσώπησης, λέγοντας ότι “είναι καιρός να βγει μια γυναίκα μπροστά για να χτίσει μια νέα ιστορία … σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρία…”.

Η πρεμιέρα του original Star Wars πραγματοποιήθηκε το 1977 ως ταινία σε σκηνοθεσία του George Lucas. Σε άλλες ταινίες το τιμόνι έχουν αναλάβει οι Irvin Kershner, Richard Marquand, J.J. Abrams, Rian Johnson, Gareth Edwards, Ron Howard και Dave Filoni. Οι Filoni, James Mangold και Taika Waititi ηγούνται επίσης επερχόμενων έργων, αλλά η Obaid-Chinoy θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τον ρόλο της σκηνοθεσίας.

Η κλίση του Star Wars προς θεματικές εκπροσώπησης είχε παρατηρηθεί και στις προηγούμενες παραγωγές, κυρίως στις ταινίες που περιτριγυρίζονται γύρω από την ιστορία της Rey Skywalker. Γενικότερα, το γεγονός αυτό είναι κάτι που δίχασε την κοινότητα. Ορισμένοι θεωρούν πως η ύπαρξη αυτών των θεματικών μοτίβων προσδίδει ένα “κενό” στους αναπτυσσόμενους χαρακτήρες, όπου αντί το σενάριο να βασίζεται στην ανάπτυξη τους και στα λεγόμενα “character arcs”, οι σεναριογράφοι πατάνε πάνω σε τέτοιες θεματικές, χωρίς να προσδίδουν ουσιώδη εξέλιξη χαρακτήρων.

Μια ακόμη απόρροια αυτού του φαινομένου ενδεχομένως να είναι και η υπονόμευση άλλων χαρακτήρων της σειράς/ταινίας, με σκοπό να “απογειώνεται” στα μάτια του θεατή ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρατηρούμε στην ταινία Captain Marvel, όπου με σκοπό να εκφραστεί η ανωτερότητα του ρόλου της Brie Larson, υπονομεύτηκε οικτρά ο χαρακτήρας του Nick Fury, ένας αγαπημένος χαρακτήρας της marvel για την κοινότητα, που τον υποδύεται ο Samuel L. Jackson. Μερικοί fans, θεωρούν πως το ίδιο φαινόμενο συναίβει με την Rey Skywalker και τον Luke Skywalker στο Star Wars.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλοί fans που λάτρεψαν την τελευταία τριλογία Star Wars, και θεωρούν πως οι αντιδράσεις της υπόλοιπης κοινότητας είναι υπερβολικές. Άλλωστε, μπορούμε να παρατηρήσουμε το ίδιο φαινόμενο και στην τριλογία του Anakin Skywalker. O Heyden Christensen, είχε λάβει ένα μεγάλο μέρος αρνητικής κριτικής για την ενσάρκωση του Anakin, ο χαρακτήρας που στα γεγονότα της αρχικής τριλογίας είναι ο βασικός ανταγωνιστής, Darth Vader. Σήμερα, ο Heyden αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά κομμάτια του franchise, καθώς και η τριλογία του. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να υποθέσουμε ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με την τριλογία της Rey Skywalker, και ενδεχομένως, σε λίγα χρόνια να αναπωλούνται οι ταινίες αυτές.

Όσον αφορά για την καινούργια ταινία, λίγα πράγματα είναι γνωστά, εκτός από το ότι επικεντρώνεται στη Rey καθώς ξαναχτίζει το Τάγμα των Jedi, 15 χρόνια μετά τα γεγονότα του “Star Wars: Episode 9 – Rise of the Skywalker”. Η Ridley δήλωσε τον Νοέμβριο του 2023 ότι πρόκειται για μια “πολύ ωραία” ταινία που δεν είναι καθόλου αυτό που περίμενε. “Δεν έχω διαβάσει τίποτα, αλλά γνωρίζω την ιστορία”, είχε πει τότε. “Αξίζει πραγματικά να τη διηγηθείς, αξίζει να την εξερευνήσεις και νομίζω ότι ο κόσμος θα ενθουσιαστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter