Video Games Reviews

Hοgwarts Legacy Review: Ερωτευτείτε ξανά τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ

Αν μεγαλώσατε με τον Χάρι Πότερ και εξακολουθείτε να τρέφετε κάποια αγάπη για το franchise, το Hogwarts Legacy είναι το παιχνίδι της ζωής σας.

Λίγα λόγια…

Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τα βραβεία για το παιχνίδι της χρονιάς, ειδικά όταν το 2023 είναι γεμάτο με σπουδαία παιχνίδια. Αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό. Πρόκειται για την εκπλήρωση των ονείρων μιας γενιάς. Μάλλον πολλών γενεών. Από τους έφηβους των αρχών της δεκαετίας του 2000 μέχρι τα παιδιά τους και εκείνους που θα έρθουν στο μέλλον. Αυτό είναι το νόημα της λέξης legacy, κληρονομιά. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα κομβικό κεφάλαιο στη συνέχεια της κουλτούρας των potterheads.

Λίγες ταινίες -και φυσικά, βιβλία-  στην ιστορία της ψυχαγωγίας είναι τόσο μεγάλες όσο ο Χάρι Πότερ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσα πολλά σημαίνει το Hogwarts Legacy για πολλούς ανθρώπους. Απόδειξη αυτού είναι η επιτυχία του εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του, που οδηγεί τις πωλήσεις του παιχνιδιού σε κάθε δυνατή και φανταστική πλατφόρμα. Και αυτό που μπορούμε να πούμε – χωρίς την παραμικρή αμφιβολία – είναι ότι θα αξίζει κάθε δεκάρα, τιμώντας την παράδοση της σειράς και παρέχοντας όλα όσα πάντα ονειρευόμασταν.

Αν το Fantastic Beasts απογοήτευσε κάποιους και αν η J.K. Rowling έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλους, η δουλειά της Avalanche Software, είναι κάτι παραπάνω από αντάξια όλων όσων αντιπροσωπεύει αυτό το σύμπαν. Όσοι εξακολουθούν να αγαπούν το έπος δεν θα απογοητευτούν. Για το gameplay, για το περιβάλλον, για τις αναφορές, για τη νοσταλγία. Όλα είναι εκεί. Εκτός από το quadribol! Και ένα μικρό multiplayer στοιχείο θα ταίριαζε επίσης καλά, σωστά;

Το Χόγκουαρτς σας περιμένει

Με κάθε ξόρκι που μαθαίνετε. Με κάθε μυστικό του κάστρου που ανακαλύπτετε. Κάθε βόλτα με σκούπα. Κάθε μάθημα. Κάθε sidequest. Αν είστε ένας από τους παθιασμένους οπαδούς του franchise, θα ταυτιστείτε μαζί του. Είτε πρόκειται για το σκηνικό, είτε για τις διάφορες αναφορές είτε για το απλό γεγονός ότι υπάρχει μια αναπαράσταση του εαυτού σας (ή ενός χαρακτήρα που θέλετε να δημιουργήσετε).

Στο Hogwarts Legacy, δημιουργείτε μια μάγισσα ή έναν μάγο που έχει “διαφοροποιημένες” μαγικές δυνάμεις. Θα εισέλθετε στη διάσημη σχολή μαγείας στο πέμπτο έτος, με έναν τρόπο αρκετά διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες της ιστορίας εδώ για να αποφύγουμε τα spoilers, αλλά είναι σημαντικό να αναφέρουμε κάποια ωραία σημεία που συμβαίνουν – και κάποια είναι ήδη κοινώς γνωστά.

 width=

Για παράδειγμα: υπάρχουν χαρακτήρες με πολύ διάσημα επώνυμα. Weasley, Black, Gaunt. Ένα άλλο σημαντικό σημείο: η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα θέμα που εμφανίζεται, κάπως απροκάλυπτα, στον Χάρι Πότερ. Οι εξεγέρσεις των καλικάντζαρων κατά των μάγων. Αυτή τη φορά, επικεφαλής τους είναι ο Ranrok, ο οποίος επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό είδος άγνωστης μαγείας για να κερδίσει τελικά αυτόν τον πόλεμο.

Η ιστορία είναι απλή, αλλά περιλαμβάνει πολλά επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες, μαθητές, καθηγητές, ανταγωνιστές ή σύμμαχοι. Και, φυσικά, δεν περιορίζονται τα πάντα στο χρονοδιάγραμμα της ίδιας της περιπέτειας, με αναδρομές που συμβαίνουν για να δώσουν μεγαλύτερο βάθος σε αυτό που παίζετε. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το τι συμβαίνει στα βιβλία και τις ταινίες, σίγουρα θα παρατηρήσουν ακόμη και κάποιες ομοιότητες στα κύρια σημεία και σε ορισμένα στοιχεία της πλοκής.

H ατμόσφαιρα και ο κόσμος

Κάτι που επίσης τραβάει την προσοχή είναι το πόσο καλά τα side missions δένουν με τις κύριες αποστολές. Μπορείτε να εξασφαλίσετε δεκάδες ώρες παιχνιδιού. Ειδικά στις υψηλότερες δυσκολίες – και εδώ, μπορείτε να επιλέξετε από πολύ εύκολο έως δύσκολο. Είναι περίπου 30-40 ώρες ακόμα και για να ολοκληρωθεί στο “normal”, αλλά η αναζήτηση για το platinum ή το 100% μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τις 100.

 width=

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα για να δεις και να ζήσεις. Το κάστρο του Χόγκουαρτς είναι ένα ξεχωριστό θέαμα. Εξωτερικά και εσωτερικά. Το να το βλέπεις από μακριά, με τις διαφορετικές μεταβολές του καιρού, του χρόνου και της διακόσμησης, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Βλέποντάς το από κοντά, με όλα τα δωμάτιά του, τα αγάλματα, τις σκάλες που κινούνται, τη μεγάλη αίθουσα, τις αίθουσες διδασκαλίας, την αίθουσα εκδηλώσεων και πολλά άλλα σε προκαλούν να το εξερευνήσεις και να μάθεις όλα τα μυστικά του.

 width=

Είναι ένας ζωντανός κόσμος, γεμάτος από: εχθρούς που είναι διάσπαρτοι σε όλο το παιχνίδι (μιλάμε για ανθρώπους, καλικάντζαρους και ζώα), τις προκλήσεις του Μέρλιν, τα κατειλημμένα κάστρα, τις σπηλιές, τις ιπτάμενες διαδρομές. Καταλαβαίνετε την ιδέα, σωστά; Το παιχνίδι εξελίσσεται με φυσικό τρόπο, με τις κύριες αποστολές της ιστορίας να σας καθοδηγούν, αλλά και να σας δίνουν την ελευθερία να εξερευνήσετε.

Τα ξόρκια και το gameplay

Παρεμπιπτόντως, η εξερεύνηση είναι ένα πολύ σημαντικό κλειδί. Θα βρείτε πολλά πράγματα κρυμμένα – συμπεριλαμβανομένων των side missions που μπορούν να περάσουν οι διάφοροι χαρακτήρες. Το γρήγορο ταξίδι μπορεί να είναι σύμμαχος, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερα να αρπάξετε τη σκούπα σας ή ένα άλογο και να βγείτε έξω. Αλλά προσέξτε! Μεγάλες μάχες μπορεί να βρεθούν στο δρόμο σας, γι’ αυτό καλό είναι να δίνετε προσοχή στα μαθήματα!

Ναι, πηγαίνετε κυριολεκτικά σχολείο για να μάθετε ορισμένα ξόρκια. Η ποικιλία των ξορκιών είναι αρκετά ευχάριστη. Από τις πιο βασικές, όπως το Expelliarmus, το Lumos και το Wingardium Leviosa, μέχρι τις ασυγχώρητες κατάρες. Και το ωραίο είναι ότι υπάρχουν στιγμές στην περιπέτεια που πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δεξιότητα Χ για να πετύχετε τον στόχο Υ. Και η μάχη είναι πολύ πιο προκλητική απ’ότι θα περίμενα από ένα Χάρι Πότερ video game. Καλά μην περιμένετε επίπεδο δυσκολίας Dark Souls, αλλά θα βρείτε τον ευατό σας πολλές φορές να πεθαίνει ακαριαία αν δεν προσέχετε που πατάτε…

 width=

Εκτός από αυτές τις επιλογές επίθεσης/άμυνας, υπάρχουν τα ταλέντα, χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες, τα οποία λειτουργούν ως δεξιότητες που βελτιώνουν αυτά τα ξόρκια, και τα ενδύματα – εξοπλισμένα με πιθανά upgrades και επίσης στατιστικά στοιχεία μαγείας, άμυνας κ.λπ. Με άλλα λόγια, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εμβάθυνση στον κόσμο του Χόγκουαρτς.

After all this time?

κληρονομιά θηλυκό: αυτό που μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές. Είναι αδύνατο να αρνηθεί κανείς ότι το σύμπαν του Χάρι Πότερ αποτελεί μια σπουδαία κληρονομιά. Από το 1997, όταν εκδόθηκε η Φιλοσοφική Λίθος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν κυκλοφορήσει βιβλία, ταινίες, πάρκα ψυχαγωγίας, στούντιο, θεατρικές παραστάσεις και, ναι, video games. Όσοι μεγάλωσαν με το έπος έχουν σίγουρα παίξει με τους τίτλους που ακολούθησαν τα γεγονότα που είδαμε στη μεγάλη οθόνη. Όσοι είναι λίγο μικρότεροι, ίσως στα LEGO Harry Potter – που τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποίησαν επίσης για να τους διδάξουν την περιπέτεια του αγοριού που επέζησε.

Τώρα, αυτή η ιστορία παίρνει ένα άλλο κεφάλαιο – σίγουρα το καλύτερο από όλα τα video games. Και αν εξακολουθείτε να έχετε έστω και ένα ίχνος αγάπης για τον Χάρι, “after all this time?”, θα είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε θερμά την CD MEDIA για την παροχή του κωδικού.

[review_summary reader_ratings=”true” positives=”Το καλύτερο Χάρι Πότερ video game
Απίστευτη ατμόσφαιρα
Δυνατά side quests” negatives=”ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ QUIDDITCH?
Μερικά performance issues” title=” summary=”][rating title=”Γραφικά / Εικόνα” value=”9″]
[rating title=”Iστορία / Campaign” value=”8″]
[rating title=”Ήχος / Μουσική” value=”9″]
[rating title=”Περιβάλλον / Ατμόσφαιρα” value=”10″][/review_summary][vc_column_text]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter