News

Το Ε.Σ.Ρ. καλεί τον “Αρχηγό” για διευκρινήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των livestream

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα της σύλληψης του 42χρονου που κατηγορήθηκε με κακοποίηση και έκθεση ευάλωτων ατόμων στο YouTube, φαίνεται ότι η υπόθεση προχωράει και παρακάτω. Πολλοί από εσάς, θα ξέρετε ακριβώς ποιος είναι αυτός ο κατηγορούμενος, και οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε το κανάλι “Hayate Network”. Από ότι φαίνεται, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) προβαίνει σε περαιτέρω μέτρα, καθώς καλεί τον ιδρυτή του καναλιού, Hayate Kirino, γνωστός και ως “Αρχηγός”, για διευκρυνήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των livestreams.

Η βασική αρμοδιότητα του Ε.Σ.Ρ είναι η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η παρακολούθηση των προγραμμάτων, ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων των κανονισμών και η προαγωγή της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επεξεργάζεται αποφάσεις, ελέγχει ώστε να τηρούνται οι αρχές προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπών των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Η παράβαση των κανονισμών που διέπουν τα μέσα ενημέρωσης, όπως η παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας, παραπληροφόρηση, ή ακατάλληλο περιεχόμενο, μπορούν να οδηγήσουν σε κλήση από τον οργανισμό. Το πόρισμα της σύσκεψης μπορεί να ποικίλλει, από ένα τυπικό πρόστιμο μέχρι και ποινή απαγόρευσης της δημιουργίας περιεχομένου για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Hayate στην προκειμένη περίπτωση έρχεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες. Η κλήση αφορά την προβολή livestream που φαίνεται να περιλαμβάνει διοικητικά αδικήματα, όπως προσβολή της ανθρώπινης αξίας, προσβολή της ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης ανηλίκων, προβολή σκηνών βίας, και έμμεση ενθάρρυνση βίας και μίσους κατά πληθυσμιακών ομάδων. Η προσέγγιση του Ε.Σ.Ρ. αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία για το πώς τα διαδικτυακά κανάλια μπορούν να επηρεάζουν την κοινωνική συνείδηση.

Η επίβλεψη διαδικτυακών μέσων από το Ε.Σ.Ρ. είναι μια αρκετά πρόσφατη απόφαση. Συκγκεριμένα, η απόφαση αυτή πάρθηκε το 2021, όπου το Ε.Σ.Ρ. οφείλει να επιβλέπει το περιεχόμενο στο YouTube και στο Netflix. Οι αρμοδιότητες αυτές προέκυψαν από ενσωμάτωση ευρωπαικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία.

Ακολουθεί η κλήση που έλαβε ο Hayate:

Αν και είναι γνωστό ότι πολλά από τα άτομα του Hayate Network εμφανίζονταν και στα stream του 42χρονου που συνελήφθει, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός των δύο υποθέσεων. Οι πράξεις του Hayate δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με αυτές του 42χρονου, καθώς δεν περιλαμβάνουν περιστατικά κακοποίησης και βασανισμού των πληθυσμιακών ομάδων.

Μάλιστα, τα ίδια άτομα που “ανήκουν” στο Hayate Network δηλώσανε πως δεν υφίσταται συσχέτιση μεταξύ του Hayate και του 42χρονου φυλακισμένου. Συγκεκριμένα, αναφέραν πως ο ίδιος φροντίζει πολλά από αυτά τα άτομα που συμμετέχουν στα livestreams, παρέχοντας τους βασικά αγαθά και φιλοξενία, και ότι δεν έχει εξαναγκάσει ποτέ κάποιον να λάβει μέρος σε challenges με την βία. Ανέφεραν επίσης, ότι δύο από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην καταγγελία του 42χρονου φιλοξενούνται αυτήν την στιγμή στο σπίτι του Hayate.

Βάσει αυτών, η υπόθεση φαίνεται να είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Οι απόψεις γενικά διίστανται για την περίπτωση του Hayate όσον αφορά το κοινό. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, και λογικά θα έχουμε νεότερα μετά την επίσκεψη του ίδιου στο συμβούλιο του Ε.Σ.Ρ. στις 5 Δεκεμβρίου.

 

Πηγές:

SecNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter