Video Games Reviews

Crime Boss: Rockay City Review – GGU

Μία από τις πιο διασκεδαστικές co-op εμπειρίες που μπορεί να λάβει κανείς από τα video games, είναι τα organized crime τύπου games. Μία φόρμουλα, που έγινε γνωστή από τίτλους όπως το GTA 5 και το Payday, προσφέρει μια ιδιαίτερη co-op εμπειρία.

Το Crime Boss: Rockay City, είναι ένα first-person shooter game, που παίρνει αυτήν την φόρμουλα και την τοποθετεί σε ένα “mafia city” περιβάλλον, που θυμίζει πολύ την εποχή των 90’s gangster/noir ταινιών, προκαλώντας μεγάλη νοσταλγία για τους fans αυτού του είδους. Αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στην ιστορία, όσο και στο gameplay καθώς και στο ίδιο το casting των voice actors, το οποίο μπορεί και να είναι το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού. Στο Crime Boss μπορείτε να διαπράξετε ληστείες, μάχες με άλλα gangs και άλλες πολλές εγκληματικές ενέργειες, είτε solo είτε με τους φίλους σας.

Η ζωή του εγκληματία…

Το Crime Boss προσφέρει μια αρκετά απλή ιστορία, η οποία όμως κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει πολύ καλά. Στο campaign mode: Baker’s Battle ακολουθούμε την ιστορία του Travis Baker, τον οποίο τον υποδύεται ο αγαπημένος Michael Madsen γνωστός ως Budd από το Kill Bill. O Baker είναι ένας εγκληματίας που ήρθε στην Rockay City με έναν σκοπό: να κατακτήσει τον εγκληματικό υπόκοσμο της πόλης. Στην πορεία αυτής της καριέρας ο Baker γνωρίζει και κλίνει συμφωνίες με συνεργάτες, όπως τον Nasara (Damion Poitier) και την Casey (Kim Basinger), που θα τον βοηθήσουν να φτάσει στην κορυφή του εγκλήματος στο Rockay City, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα gangs και την ίδια την αστυνομία της πόλης. Είναι μια πολύ απλή υπόθεση χωρίς κάτι φαντασμαγορικό και εκ πρώτης όψεως ίσως να μην φανεί αρκετά εκλυστική για κάποιους, η οποία όμως κάνει την δουλεία της αξιοπρεπέστατα.

 width=

Ωστόσο, αν δεν σας κρατήσει η υπόθεση του game, είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουν αυτό οι ερμηνείες. Το casting των voice actors είναι ειλικρινά φανταστικό και εξυψώνει την ιστορία σε μεγάλο βαθμό. Βλέπουμε κλασσικά ονόματα που απογειώσανε την εποχή των 80’s και 90’s ταινιών, να αποδίδουν ερμηνείες της εποχής με punchy lines και cheesy/cult ατάκες της εποχής αυτής – πράγμα που ταιριάζει απόλυτα στην όλη αισθητική του παιχνιδιού. Μεταξύ άλλων, κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα είναι:

  • Michael Rooker ως Touchdown, ο αγαπημένος μας Yondu από το Guardians of the Galaxy (ή αγαπημένος Merle Dixon από Walking Dead για εμένα).
  • Danny Glover ως Gloves, ο φανταστικός detective Murtaugh από το Φονικό Όπλο (Lethal Weapon 1987).
  • Danny Trejo ως The Dragon, που τον λατρέψαμε στο cameo του ως Tortuga στο Breaking Bad.
  • Chuck Norris ως Sheriff Norris (φαντάζομαι δεν χρειάζεται να πώ κάτι παραπάνω για τον Chuck Norris)

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι το game έχει πολλές αναφορές στις καριέρες των ηθοποιών. Ειλικρινά γέλασα πολύ, όταν είδα το achievement “I’m too old for this shit”, μετά το cutscene που συναντάς πρώτη φορά τον Gloves.

 width=

Baker’s Battle (Campaign)

Το campaign συνδιάζει το FPS-shooter action κομμάτι των missions μαζί με Strategy στοιχεία όσον αφορά την διαχείριση πόρων/χρημάτων της ομάδας καθώς και στην λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τις σχέσεις με τα μέλη του crew, τα υπόλοιπα gangs καθώς και με την ίδια την αστυνομία. Τα βασικά missions αποτελούν loot missions όπως heists, robberies κλπ., τα οποία αποσκοπούν στην απόκτηση Cash, Experience και Stash (drugs, jewllery, precious metals και αλλα) τα οποία μπορούν να πωληθούν στο Black Market για επιπλέον χρήμα. Με τα χρήματα, μπορεί κανείς να προσλάβει επιπλέον άτομα στο crew, να αγοράσει καλύτερο εξοπλισμό, να εξαγοράσει στρατιώτες για μάχη, ή ακομά να διακοσμίσει το γραφείο του Baker που δίνει boss points. Γενικά η οικονομία του παιχνιδιού είναι αρκετά ισσοροπημένη, απαιτώντας όλο και πιο βέλτιστες αποφάσεις όσο προχωράει το game.

Στο main map, μπορεί κανείς να διακρίνει σε ποιες περιοχές υπάρχουν διαθέσιμα missions καθώς και τις κατεκτημένες περιοχές από τα διάφορα gangs. Και εδώ πέρα κολλάει ο δεύτερος τύπος missions: τα turf wars που είναι επί τις ουσίας μάχες μεταξύ των άλλων gangs για επέκταση των περιοχών που έχει κατακτήσει ο Baker στην πόλη. Ο τρόπος που είναι στημένα τα turf wars μου θύμισε αρκετά το Need for Speed: Carbon, που νικώντας τα main races επεκτείνεις το territory του δικού σου crew. Το Crime Boss εφαρμόζει το στοιχείο αυτό με πολύ καλό τρόπο, καθώς κάθε μάχη εξαντλεί πόρους και στρατιώτες έχοντας ένα συγκεκριμένο ρίσκο.

 width=

Αυτό που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι το campaign είναι στημένο ως μία rogue-lite εμπειρία. Η πορεία του παιχνιδιού διαχωρίζεται σε days, και σε περίπτωση που ο Baker πεθάνει το game κάνει reset στο day 1. Χάνεται όποια περιοχή έχει κατακτήσει ο παίχτης, καθώς και όλα τα χρήματα και τα αποθέματα και το game δίνει ένα αρχικό ποσό χρημάτων για να ξεκινήσει ο Baker από την αρχή. Είναι αρκετά προτότυπο να βλέπουμε ένα rogue-lite game σε αυτό το game format. Κάθε φορά που χάνει ο Baker, γίνεται όλο και δυνατότερος μέσω perks που επιλέγει ο παίχτης να ξεκλειδώσει και δίνουν buffs είτε στον baker είτε σε κάποιον από τους συνεργάτες του (π.χ. ένα perk του Touchdown σου δίνει παραπάνω στρατιώτες για τα turf wars). Τα ίδια perks ξεκλειδώνονται και όταν ο Baker κάνει level up.

Να ειπωθεί εδώ, ότι ο παίχτης μπορεί να επιλέξει να μην παίξει με τον Baker στα missions αλλά με κάποιον από το υπόλοιπο crew που έχει προσλάβει. Αυτό είναι χαμηλότερο ρίσκο, καθώς δεν διακυνδινεύεται το να πεθάνει ο Baker και να γίνει reset το campaign αλλά ταυτόχρονα δεν αποκτά xp, οπότε μένει στάσιμος στο level και ως εκ τούτου στα perks. Είναι ένα πολύ ωραίο επίπεδο στο decision-making και κάνει το game ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ο Baker μπορεί να κάνει μέχρι 2 missions την ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα crewmates μόνο 1 mission. Η ιστορία προχωράει συμπληρώνοντας Goals που δίνονται από την αντίστοιχη καρτέλα.

 width=

Crime Time & Urban Legends (Quick Play/CO-OP)

Το Baker’s Battle είναι αποκλειστικά μια single player εμπειρία. Αν θέλετε να παίξετε co-op με φίλους, υπάρχουν δύο επιλογές: Crime Time και Urban Legends. Το Crime Time είναι στην ουσία το Quick Play του παιχνιδιού, όπου έχει στο map απλά διάφορα missions σαν αυτά του campaign, που μπορείται να παίξεται με τους φίλους σας. Είναι ένα οκ game mode για κάτι γρήγορο, και πιο πολύ για co-op με αγνώστους κατα την γνώμη μου. Εκεί που λάμπει πραγματικά το co-op είναι τα Urban Legends, όπου στην ουσία είναι μια σειρά από co-op campaign stories. Σε αυτό το game mode συναντάμε τους ίδιους αγαπητούς χαρακτήρες από το main campaign.

Το co-op είναι πραγματικά το καλύτερο μέρος του παιχνιδιού, μαζί με τους voice actors, και κάνει το game πολύ πιο ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα. Οι στρατηγικές και η συνεννόηση είναι πολύ σημαντικά, και θα περάσετε πολύ καλές στιγμές με φίλους. Μπορείται να παίξετε co-op μέχρι 4 άτομα, και όσοι περισσότεροι είστε τόσο καλύτερο γίνεται το game.

 width=

Γρήγορα πιστόλια!

Κατά το ίδιο μοτίβο με την ιστορία και το campaign, το gameplay δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά λειτουργεί επαρκώς καλά. Τα FPS shooter mechanics είναι αρκετά καλοστημένα, χωρίς να έχουν κάτι το πρωτότυπο. Το Crime Boss έχει σχετικά fast-paced combat, με μεγάλο movement speed, slides και γρήγορο aiming. Στα fights, οι γρήγορες αποφάσεις είναι σημαντικές, ειδικά όταν παίζετε με τον Baker, καθώς λάθος αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε “perma death”. Ένα αρκετά καλό mechanic είναι ότι όταν έχεις 1 loot bag το game σου δίνει movement speed penalty, και όταν έχεις 2 loot bags, το penalty είναι μεγαλύτερο και μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο το secondary όπλο. Σε κάθε looting αποστολή απλά πρέπει να μεταφέρεις όσο περισσότερο loot μπορείς στο φορτηγό, ενώ στα turf wars απλά πρέπει να σκοτώσεις όλους τους εχθρούς.

Κατά την διάρκεια των heists, η αστυνομία αρχίζει να επιτίθεται. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει τόσο πιο aggressive γίνεται η αστυνομία, και το game κάνει spawn όλο και πιο δυνατούς εχθρούς. Αυτό σημαίνει πως κάθε loot mission, θα πρέπει να ολοκληρώνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σαν mechanic είναι αρκετά λογικό, αν και θα προτιμούσα να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Θα προτιμούσα να υπάρχουν συγκεκριμένα missions που θα ακολουθούσαν την πιο κλασσική νόρμα των FPS shooter campaigns, κυρίως όσον αφορά missions που προχωράνε την πλοκή, όπου υπάρχει ένα πιο συγκεκριμένο objective σε μια γραμμική πίστα, με checkpoints και όλα τα σχετικά, έτσι ώστε να κρατάνε αυτά τα missions λίγο περισσότερο.

 width=

Ωστόσο, τα loot missions συγκεκριμένα, δεν ξεκινάνε κατευθείαν σε shooter fight όπως τα turf wars. Το Crime Boss δίνει την επιλογή stealth, όπου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του. Ο παίχτης έχει την επιλογή να διείσδυσει στο μέρος που πρόκειται να ληστέψει χωρίς να κάνει alert εχθρικούς gangsters, guards ή ακόμα και τον κοινό κόσμο. Στο stealth μέρος, ο παίχτης πρέπει να αποφεύγει/απενεργοποιεί κάμερες, να κρατάει hostages και να κάνει set-up το ανερχόμενο heist. Κάθε “λάθος” του παίχτει δίνει 1 alert. Στα 3 alert, καλύτερα να βιαστείτε γιάτι έρχονται οι τσέοι. Αν και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μια αποστολή full-stealth, ο βασικός λόγος ύπαρξης του είναι απλά για ένα αρχικό set-up και να εντοπίσει ο παίχτης το loot. Όταν νίωθετε έτοιμοι, απλά ξεκινήστε το heist.

Κάποια γενικά αξιοσημείωτα πράγματα όσον αφορά το gameplay, είναι ότι τα mechanics είναι αρκετά ρευστά και λειτουργούν πολύ καλά χωρίς glitches και bugs. Το game φαίνεται να είναι αρκετά robust, και όσοι επιλέξουν να το παίξουν δεν θα έχουν πολλά τεχινκά προβλήματα. Το μόνο αρνητικό που έχω να σχολιάσω είναι το σχετικά απλό AI των εχθρών αλλά και των συμμάχων. Το να έχω ανοίξει όλα τα loot items, και κανένα από τα bots να μην μεταφέρει τίποτα, οπότε να πρέπει εγώ να κάνω τον δρομέα, ήταν αρκετά σπαστικό.

 width=

Μουσική και Εικόνα

Η μουσική του Crime Boss είναι πολύ καλή, και σίγουρα βοηθάει να μπει κανείς στο feeling του παιχνιδιού. Μεταξύ άλλων, σχετικά άγνωστων κομματιών, στο game ακούγονται και κάποια θρυλικά κομμάτια όπως το Freestyler by Bomfunk MC’s και το Da Rockwilder by Method Man. Τα cutscenes επίσης έχουν αρκετά καλή αισθητική και τα animations είναι αρκετά αξιοπρεπή. Αυτό που θα ήθελα να δω παραπάνω είναι ο κόσμος στα level να έχει μια πιο “crime city” αισθητική, τύπου Las Vegas, με νέον, κασίνο, και όλα τα σχετικά.

 width=

Τα συμπεράσματα

Το Crime Boss: Rockay City είναι ένα αρκετά fun game, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο ή πρωτότυπο. Μια εντάξει ιστορία, με αρκετά basic αλλά καλοφτιαγμένα gameplay mechanics, δίνουν ένα καλό, τίμιο αποτέλεσμα. Σίγουρα το game είναι εμπνευσμένο από παιχνίδια όπως το GTA και το Payday, αλλά διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία ωστέ να μην είναι απλά ένας “κλώνος”. Προσωπικά, μου άρεσαν πάρα πολύ οι χαρακτήρες, που ανεβάζουν τουλάχιστον ένα επίπεδο την ιστορία. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε games τα οποία θα λέγαμε παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή ακόμα και σήμερα.

Αν σας αρέσουν τα rogue-lite και τα organized crime games, καθώς και οι 90’s crime ταινίες είναι ένα αρκετά καλό game για να σας δώσει όσα ζητάτε. Το καλύτερο μέρος του gameplay είναι σίγουρα το co-op, οπότε αν έχετε φίλους να παίξετε μαζί, το game γίνεται ακόμα καλύτερο. Για εσάς που δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τέτοια games, και ψάχνετε κάτι να παίξετε με την παρέα σας ρίξτε του μια ματιά.

[review_summary reader_ratings=”true” positives=”Φοβεροί voice actors

Πολύ καλό co-op

Ρευστό gameplay

90’s αισθητική” negatives=”Πολύ απλή ιστορία

Μικρά missions

Μέτρια ατμόσφαιρα” title=” summary”][rating title=”Ιστορία” value=”6″]

[rating title=”Ατμόσφαιρα” value=”6″]

[rating title=”Μουσική και ήχος” value=”7″]

[rating title=”Gameplay” value=”7″]

[rating title=”Co-op” value=”8″]

[/review_summary][vc_column_text]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter