Video Games

15 παιχνίδια που θα κλείσουν το 2023!

[the_ad id=”964″]

Βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο δίμηνο του 2023 και ένας εκπληκτικός αριθμός παιχνιδιών είναι έτοιμα να ακυρωθούν, όπως ανακοίνωσαν οι developers τους! Κανονικά, θα κρατούσαμε αυτή τη λίστα για το τέλος της χρονιάς αλλά με 15 παιχνίδια που έχουν ήδη δρομολογηθεί να “πεθάνουν”, κρίναμε καλό να γίνει τώρα αυτή η αναφορά. Οπότε, ας ξεκινήσουμε αμέσως:

1. Apex Legends Mobile

Η EA ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Apex Legends Mobile, το free-to-play spin-off για φορητές συσκευές που μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο παιχνίδι για κονσόλες, θα κλείσει την 1η Μαΐου. Ο publisher εξήγησε σε μια ανάρτηση στο blog ότι ενώ το παιχνίδι είχε ένα “δυνατό ξεκίνημα” στην αρχή του κύκλου ζωής του, η προετοιμασία περιεχομένου του Apex Legends Mobile “[άρχισε] να υπολείπεται από τον πήχη της ποιότητας, της ποσότητας και του ρυθμού” που ανέμενε η ομάδα. Οτιδήποτε αγοράσατε στο παιχνίδι δεν θα δικαιούστε επιστροφή χρημάτων, σύμφωνα με την EA. Ευτυχώς, το επικείμενο κλείσιμο του Apex Legends Mobile δεν θα έχει καμία επιρροή στην κύρια έκδοση του παιχνιδιού για κονσόλες. width=

2. Babylon’s Fall

Αναμφισβήτητα το χειρότερο παιχνίδι του PS5, το RPG δράσης Babylon’s Fall της Square Enix βρίσκεται στα πρόθυρα της τελευταίας του ανάσας. H Square ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι το παιχνίδι θα σταματήσει εντελώς τη λειτουργία του στα τέλη Φεβρουαρίου, με όλα τα δεδομένα να διαγράφονται και τους servers να απενεργοποιούνται.

 width=

3. Battlefield Mobile

Άλλo ένα παιχνίδι της EA που τερματίζει την λειτουργία του, όπως το Apex Legends Mobile, είναι το Battlefield Mobile θα χαθεί στις φλόγες. Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο blog της, η EA δήλωσε ότι λόγω της εξέλιξης της βιομηχανίας, η ομάδα θα στραφεί από το πρώην παιχνίδι που βρισκόταν υπό ανάπτυξη για να επικεντρωθεί στο Battlefield 2042, με τουλάχιστον ένα στούντιο, το Industrial Toys, να κλείνει τις πόρτες του στη συνέχεια. Τουλάχιστον η EA επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται επίσης σε προπαραγωγική φάση για τις μελλοντικές μας εμπειρίες Battlefield στα στούντιο της σε όλο τον κόσμο.

 width=

4. Brilliant Lights

Το Bravely Default της Square Enix είχε μερικά sequel από τότε που ξεκίνησε η σειρά RPG το 2012. Ένα από αυτά τα παιχνίδια, το free-to-play mobile spinoff Brilliant Lights (το οποίο κυκλοφόρησε μόλις τον Ιανουάριο του περασμένου έτους) δεν θα έχει συνέχεια, καθώς ο εκδότης επιβεβαίωσε στο τέλος του περασμένου έτους ότι το παιχνίδι θα διακοπεί στις 28 Φεβρουαρίου. Η Square Enix ανέφερε σε ένα blog post ότι το Brilliant Lights δεν “παρείχε υπηρεσίες που να ικανοποιούν τους πελάτες μας“, οδηγώντας την ομάδα να ακυρώσει την ανάπτυξη του project. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ασημένιες πλευρές εδώ: Η πρώτη είναι ότι θα επιστραφεί οποιοδήποτε αχρησιμοποίητο νόμισμα εντός του παιχνιδιού και η δεύτερη είναι η πρόθεση της Square Enix να “διανείμει μια offline έκδοση“, η οποία σας επιτρέπει να ανατρέξετε σε διάφορους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η “offline έκδοση” είναι ασαφές, αλλά προς το παρόν, τα Brilliant Lights σβήνουν.

 width=

5. Crimeslight

Δεν σας κατηγορώ που δεν έχετε ακούσει για αυτό το παιχνίδι, καθώς φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητο μετά την κυκλοφορία του στις 14 Απριλίου 2022. Ωστόσο, το Crimesight της Konami, ένα παιχνίδι τύπου Among Us, θα κλείσει την 1η Μαΐου μαζί με το Apex Legends Mobile της EA. Η Konami μοιράστηκε την είδηση στην επίσημη σελίδα του παιχνιδιού στο Steam, επικαλούμενη διάφορες απροσδιόριστες “συνθήκες”. Οι εκδόσεις Standard και Deluxe δεν θα είναι διαθέσιμες μετά τις 27 Φεβρουαρίου.

 width=

6. CrossfireX

Το CrossfireX, το free-to-play FPS που αναπτύχθηκε από τις Remedy Entertainment και Smilegate Entertainment και κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, θα σταματήσει τη λειτουργία του στις 18 Μαΐου. Σε μια ανάρτηση στο blog, η ομάδα δήλωσε ότι το παιχνίδι “τελικά δεν ήταν εκεί που έπρεπε να είναι“, με αποτέλεσμα το απροειδοποίητο κλείσιμο. Οι πωλήσεις στο Xbox, όπου κυκλοφόρησε αποκλειστικά το CrossfireX, θα σταματήσουν και οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες (από τις 3 Φεβρουαρίου) ενδέχεται να δικαιούνται επιστροφή χρημάτων. Διαφορετικά, οι servers θα κλείσουν τον Μάιο και το παιχνίδι δεν θα είναι πλέον προς πώληση.

 width=

7. Let It Die

Αυτό είναι λίγο περίεργο, αφού είναι μόνο προσωρινό, αλλά το free-to-play battle royale hack-and-slasher Deathverse της GungHo Online Entertainment, Let It Die, θα δει την ανάπτυξή του να αναστέλλεται στις 18 Ιουλίου. Ο publisher μοιράστηκε μια ανάρτηση στο blog σχετικά με την απόφαση, λέγοντας ότι παρόλο που οι προγραμματιστές δεν μπόρεσαν να “επιλύσουν τα βασικά προβλήματα” με τo lag και το matchmaking, η ομάδα θα επανασχεδιάσει το παιχνίδι για να το “επανακυκλοφορήσει ιδανικά με σημαντικές βελτιώσεις“. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε περιεχόμενο έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για την τρίτη σεζόν θα “κυκλοφορήσει μόνο εν μέρει” και το παιχνίδι δεν θα είναι playable μόλις διακοπούν οι υπηρεσίες τον Ιούλιο.

 width=

8. Dragon Quest The Adventure of Dai: A Hero’s Bond

Ακολουθεί άλλο ένα παιχνίδι που μπορεί να μην έχετε ακούσει και το οποίο κλείνει σύντομα. Το Dragon Quest The Adventure of Dai: A Hero’s Bonds, ένα free-to-play mobile action RPG, θα δει τα services του να τελειώνουν στις 26 Απριλίου. Επικαλούμενη “τις προκλήσεις και τις πρακτικές δυνατότητες παροχής” μιας ικανοποιητικής και ποικίλης εμπειρίας, η Square Enix μοιράστηκε σε ένα blog post ότι η πώληση αντικειμένων εντός του παιχνιδιού και η αυτόματη ανανέωση της συνδρομητικής υπηρεσίας του παιχνιδιού έχουν ήδη σταματήσει. Κάποιο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός κυνηγιού θησαυρού και αποκλειστικού εξοπλισμού της σεζόν, θα εξακολουθήσει να παραδίδεται πριν από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.

 width=

9. Echo VR

Το Echo VR του Ready At Down δε τα πήγε καλά και η Meta ανακοίνωσε ότι κλείνει το παιχνίδι την 1η Αυγούστου. Το Ready At Dawn δήλωσε σε ένα blog post σχετικά με την είδηση ότι το στούντιο “ενώνεται για να επικεντρωθεί” στο επόμενο project, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να ξεκλειδώσετε αν παίξετε το παιχνίδι πριν κλείσει, όπως rewards προηγούμενων events και αντικείμενα στο store, αλλά μετά την 1η Αυγούστου, το Echo VR θα τερματίσει την λειτουργία του.

 width=

10. Final Fantasy VII: The First Soldier 

Δεδομένου ότι η Square Enix άφησε το Final Fantasy VII: The First Soldier στις 11 Ιανουαρίου, σκέφτηκα ότι αξίζει να αναφερθώ εν συντομία σε αυτό το απογοητευτικό αν και συναρπαστικό free-to-play παιχνίδι battle royale μόνο για κινητά παρότι ο τερματισμός του είχε ανακοινωθεί από πέρσι. Ίσως, αν ποτέ επανακυκλοφορήσει στο PC, να βρει το κοινό που τόσο απεγνωσμένα άξιζε.

 width=

11. Google Stadia

Σίγουρα, δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για μια πλατφόρμα για παιχνίδια, αλλά αυτό από μόνο του δικαιολογεί τη συμπερίληψή του σε αυτή τη λίστα, ειδικά από τη στιγμή που το Google Stadia έκλεισε στις 18 Ιανουαρίου. Ακόμα πιο κρίμα εδώ, ένα από τα τελευταία παιχνίδια που εισήχθησαν στην πλατφόρμα, ο δοκιμαστικός τίτλος που αναπτύχθηκε εσωτερικά με την ονομασία Worm Game, δεν είναι πλέον playable. width=

12. Hellfire Tactics 

Ίσως ένα άλλο παιχνίδι που δεν έχετε ακούσει, το free-to-play card-based auto-battler Hellfire Tactics της JWaffle Games, το οποίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022, θα κλείσει στις 28 Φεβρουαρίου. Το στούντιο μοιράστηκε μια ενημέρωση στην επίσημη σελίδα του παιχνιδιού στο κατάστημα Steam, λέγοντας ότι επειδή το κόστος των servers είναι ακριβό και η βάση των παικτών έχει μειωθεί, η διατήρηση του παιχνιδιού έχει γίνει “μη βιώσιμη”. width=

13. Knockout City 

Tο free-to-play team-based Knockout City θα απενεργοποιήσει τους servers του και θα αποσυρθεί από τα ράφια των ψηφιακών καταστημάτων στις 6 Ιουνίου. Η τελευταία σεζόν είναι ήδη σε εξέλιξη, οπότε έχετε χρόνο να παίξετε το Knockout City μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν σχέδια για μια έκδοση ιδιωτικού server στο PC που θα παραμείνει για να παίζει ο κόσμος επ’ αόριστον, ωστόσο, αν χάσατε αυτό το τρένο, δεν φαίνεται να κάνει άλλες στάσεις.

 width=

14. Rumbleverse

H Epic Games Publishing ανακοίνωσε ότι το free-to-play battle royale πάλης, Rumbleverse θα τερματίσει την λειτουργία του στις 28 Φεβρουαρίου. Ο developer Iron Galaxy ανέφερε σε μια ανάρτηση στο blog ότι οι παίκτες που ξόδεψαν χρήματα στο κατάστημα του παιχνιδιού “δικαιούνται επιστροφή χρημάτων“. Σε μια επόμενη ανάρτηση, η Iron Galaxy εξέφρασε επίσης κάποιο ενδιαφέρον για την επαναφορά του παιχνιδιού, λέγοντας ότι “μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα το Rumble στην τελική του μορφή“. width=

15. Spellbrake

Η αρχή της χρονιάς δεν ήταν καλή για τα παιχνίδια battle royale, καθώς ένα ακόμη παιχνίδι, το free-to-play magic shooter Spellbreak της Proletariat, θα κλείσει στις “αρχές του 2023“. Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα απενεργοποιηθούν οι servers, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Seth Sivak εξήγησε σε μια ανάρτηση στο Reddit ότι επειδή το παιχνίδι “δεν ήταν σε θέση να ξεφύγει και να φτάσει σε ένα βιώσιμο μέρος”, η ανάπτυξη του Spellbreak δεν ήταν πλέον βιώσιμη. Εκτός από το απροειδοποίητο κλείσιμο, το σύνολο της Proletariat απορροφήθηκε από την Blizzard για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του World of Warcraft.

Πολλές από τα παιχνίδια σε αυτή τη λίστα είναι τίτλοι as a service που παίζονται δωρεάν. Νομίζω ότι αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης του είδους, το οποίο κυριαρχείται από άλλες κυκλοφορίες, όπως το Apex Legends και το Fortnite. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετές ώρες στην ημέρα ή παίκτες στον κόσμο για να συντηρήσουν τόσα πολλά παιχνίδια με ζωντανή υπηρεσία. Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στη διαρκή δημιουργία νέων τέτοιων παιχνιδιών.

Πηγή: Kotaku

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss the News, Samurai!

Εγγράψου στο Newsletter του ggunews.gr για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα καυτά νέα στον κόσμο του Internet και της τεχνολογίας!
Newsletter