Σε έναν κόσμο που διψάει για καθαρή ενέργεια, οι μηχανικοί δημιούργησαν ένα νέο υλικό που μετατρέπει τις απλές μηχανικές δονήσεις γύρω μας σε ηλεκτρισμό για την τροφοδοσία αισθητήρων σε οτιδήποτε, από βηματοδότες μέχρι διαστημόπλοια.

Το νέο σύστημα παραγωγής είναι το πρώτο του είδους του και προϊόν εργασίας μιας δεκαετίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο είναι συμπαγές, αξιόπιστο, χαμηλού κόστους και πολύ, πολύ πράσινο.

Δείτε πως οι δονήσεις μπορούν να παράξουν ενέργεια εδώ:

Το επίτευγμά μας θα έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο μειώνοντας την εξάρτησή μας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας“, δήλωσε ο Asif Khan, ερευνητής του Waterloo και συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης για το έργο. “Χρειαζόμαστε αυτά τα υλικά που παράγουν ενέργεια πιο κρίσιμα αυτή τη στιγμή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία“.

Το σύστημα που ανέπτυξαν ο Khan και οι συνάδελφοί του βασίζεται στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με την εφαρμογή πίεσης – οι μηχανικές δονήσεις είναι ένα παράδειγμα – σε μια κατάλληλη ουσία.

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *