Επικές διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των επιχειρηματιών που έχουν στην κατοχή τους Media.

Το πρώτο επεισόδιο του «πολέμου» ξέσπασε προχθές μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και των μετόχων της NOVA, μέσω της μητρικής United Group, δηλαδή του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners και του σέρβου Nτράγκαν Σόλακ. Στο παιχνίδι όμως φαίνεται ότι μπαίνει και ο όμιλος ΑNT1 του Θοδωρή Κυριακού, καθώς χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε θέμα με τίτλο “United Group: στον αέρα η επένδυση 2 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες», με διάρκεια σχεδόν τρία λεπτά, που μιλά για επενδύσεις επί χάρτου, ενώ θίγει και το θέμα των χρεών της μητρικής της NOVA που αγγίζουν τα 4,7 δισ. ευρώ.

 

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να φύγει και ο ANT1 από την πλατφόρμα της NOVA, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει για συνέχιση της συνεργασίας, όπως φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του MEGA, το οποίο πλέον δεν θα μεταδίδεται από την πλατφόρμα.

Στο μεταξύ τα Μέσα Ενημέρωσης του ομίλου Μαρινάκη και η NOVA αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, ενώ ήδη πρώτο άμεσο «θύμα» της κόντρας ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών να μεταδίδεται το MEGA από την συνδρομητική τηλεόραση της NOVA. Στο προσκήνιο ήρθαν και αμοιβαίες προειδοποιήσεις για νομικές ενέργειες.

Σημειώνουμε ότι οι δύο πλευρές NOVA και AlterEgo αντιπαρατίθενται για την προβολή του MEGA στην πλατφόρμα, το αντίτυπο της αναμετάδοσης και τα έσοδα από τη διαφήμιση. Η μεν NOVA μιλά για εξωπραγματικές απαιτήσεις και τριπλασιασμό τιμήματος, η πλευρά του Μega κάνει λόγο για υπαναχώρηση από κατ΄ αρχήν συμφωνία.

Πίσω από την υπόθεση αναφέρουν πηγές της αγοράς μάλλον κρύβεται και η δυσαρέσκεια των καναλαρχών, για την ανάμειξη του ομίλου United, μέσω του Ντράγκαν Σόλακ, στην ελεύθερη τηλεόραση, σε συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη που ελέγχει τα δύο μεγάλα κανάλια Alpha και Star. Μια κίνηση που, όμως, χρεώνεται στις εγχώριες προσβάσεις του Νίκου Σταθόπουλου.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις στον χώρο των Media, είναι δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα επηρεάσουν και την κεντρική πολιτική σκηνή, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καλείται να διαχειριστεί μια πολύ σκληρή κόντρα ανάμεσα σε πολύ ισχυρά συμφέροντα.

Το χρονικό του «πολέμου»

Οι αψιμαχίες του προηγούμενο διαστήματος, πήραν πολεμικά χαρακτηριστικά εντός της εβδομάδας. Τα μέσα ενημέρωσης του εφοπλιστή (MEGA, ΒΗΜΑ) την Πέμπτη δημοσίευσαν σκληρά ρεπορτάζ κατά της ΝOVA εμπλέκοντας ονομαστικά και τους ισχυρούς άνδρες της μητρικής United Group, Σταθόπουλο και Σόλακ. Υποστηρίχθηκε ότι η NOVA αντιμετωπίζει «ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα» γεγονός που αφήνει μετέωρο το επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ που εξαγγέλθηκε από τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Ερωτήματα υπήρξαν και για το πώς έλαβε η εταιρεία δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδότηση από δυο τράπεζες.

Η πλευρά της NOVA, αφού προηγουμένως γνωστοποίησε από χθες Παρασκευή ότι το MEGA δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην πλατφόρμα της κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, τα δημοσιεύματα ως «αθέμιτη πίεση για να δεχτεί παράλογους όρους» που έθεσε η πλευρά Μαρινάκη.

Η NOVA υποστηρίζει ότι έγινε αποδέκτης απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος και κάνει λόγο για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group», αλλά και για την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών ως προς τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Προαναγγέλλει δε νομικές ενέργειες σημειώνοντας ότι «δεν θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Nova

Η Nova αναστέλλει την αναμετάδοση του MEGA Channel μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της. Οι πελάτες της Nova θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το κανάλι του MEGA μέσω Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τις συμβατικές κεραίες και τους αποκωδικοποιητές Nova/EON. Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Η Nova παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει ξεκινήσει από χτες δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group, και την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τελείως ανυπόστατοι και στόχο έχουν να πλήξουν την εταιρεία μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Nova. Είναι πολύ απογοητευτικό ότι το MEGA Channel χρησιμοποιεί εθνικές συχνότητες για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των συνεργατών του. Η χρήση ιδίων μέσων για να ασκήσει κανείς αθέμιτη πίεση στους συνεργάτες του ώστε να δεχθούν παράλογους όρους, αποτελεί εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά. Δε θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος.

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι μία από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και mediaστην Ελλάδα, που έφερε την κινητή τηλεφωνία, το internet και τη συνδρομητική τηλεόραση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και έχει περίπου 4.000 εργαζόμενους και συνεργάτες και 300 καταστήματα πανελλαδικά.

Η Νέα Nova είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών -στους τομείς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης- και ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της United Group, συνεισφέροντας το 33% των συνολικών εσόδων της United Group που ανέρχονται σε 2.7 δις. Ευρώ. Από το 2020 η United Group έχει ήδη επενδύσει 1.8 δις Ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα και έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 2 δις. Ευρώ μέχρι το 2027, με τα 400 εκ. Ευρώ εξ αυτών να έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το 1o 6μηνο του 2023. Οι ισχυρισμοί του MEGA ότι ένα επενδυτικό πλάνο αυτής της κλίμακας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί μέσα σε μερικούς μήνες, είναι φαιδροί και δείχνουν καταφανώς τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω τους.

Η προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών και του ευρέως κοινού με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Nova, όπως ότι η Novaαδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της, μπορούν να ερμηνευτούν μόνον ως άμεση επίθεση προς τη Novaκαι τους μετόχους της, επειδή αρνηθήκαμε να δεχθούμε μία παράλογη χρέωση, τρεισήμισι φορές υψηλότερη, για  δικαιώματα προβολής  ενός ελεύθερου καναλιού. Το χρέος της Novaείναι μόνο x0.08 του EBITDA(κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) και η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group.

Παραμένουμε απτόητοι από αυτές τις δυσφημιστικές ενέργειες και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την υπόσχεσή μας να παρέχουμε κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες τους πελάτες μας και να αποτελούμε δυναμικό υποστηρικτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές της Ελλάδας, συνεχίζουμε δυνατότεροι γιατί το οφείλουμε στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας. Ήρθαμε για να μείνουμε.

Πηγή: aftodioikisi.gr
About author
mm

Christos Devetzis

Δημιούργησα το Greek Gaming Universe με ένα σκοπό: να μαζέψω σε ένα μέρος άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

Your email address will not be published. Required fields are marked *