Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς το πόσο καλό ήταν το αρχικό Far Cry. Είναι το παιχνίδι που ανέδειξε την εταιρεία Crytek και δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές σειρές της Ubisoft. Αλλά είναι επίσης 19 ετών, ένας πραγματικός αιώνας σε όρους βιντεοπαιχνιδιών, και αυτό το πέρασμα του χρόνου μπορεί σίγουρα να φανεί και να γίνει αισθητό: Έχει αργήσει πολύ να ανανεωθεί.

Απροσδόκητα, μπορεί πράγματι να γίνει κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό μέλλον χάρη στην πρόσφατη διαρροή του αρχικού πηγαίου κώδικα του Far Cry, ο οποίος εμφανίστηκε “από το πουθενά” στο Internet Archive.

Η διαρροή αφορά την έκδοση 1.34 του παιχνιδιού και υποτίθεται ότι είναι πλήρης, αν και ένας κριτικός δήλωσε ότι δεν είναι στην πραγματικότητα πλήρης, “αλλά είναι κοντά”.

“Από την εικασία μου, πρόκειται για κάποια διαρροή πηγαίου δέντρου για την έκδοση PC του παιχνιδιού, ώστε να προστεθεί υποστήριξη για τον game launcher της Ubisoft/DRM, έγραψε ο MobCat. “Περιέχει κάποια executables, αλλά όχι κώδικα Xbox και όχι περιουσιακά στοιχεία του παιχνιδιού”. Επίσης, προφανώς δεν μεταγλωττίζεται χωρίς πολλά σφάλματα, αν και ένας διαφορετικός κριτής ισχυρίστηκε ότι μεταγλωττίζεται “με μερικές τροποποιήσεις στο Visual Studio .NET 2003.

Δεν είναι ξεκάθαρο από πού ακριβώς προήλθε ο κώδικας ή γιατί κάποιος ξαφνικά θα άλλαζε τον πηγαίο κώδικα για ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί εδώ και δύο δεκαετίες. Κανείς δεν έχει αναλάβει τα εύσημα για τη διαρροή προς το παρόν, και είναι το πρώτο και μοναδικό αρχείο που ανέβασε ο χρήστης του Internet Archive Llaetha.ro. Τα μέλη του Far Cry 1 Community Discord υπέθεσαν (με αδιαμφισβήτητη σιγουριά) ότι ένας πρώην υπάλληλος της Crytek με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παιχνίδι το μοιράστηκε με μερικούς φίλους “για μελέτη”, με σκοπό να το δημοσιοποιήσει αργότερα – αλλά ένας από αυτούς πρόλαβε και το έδωσε πρώτος στο κοινό.

Αυτό που σαφώς ενδιαφέρει περισσότερο τους fans αυτή τη στιγμή είναι τι θα μπορούν να κάνουν με τον πηγαίο κώδικα τώρα που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Far Cry παραμένει διαθέσιμο για αγορά (και μάλιστα πωλείται στο Steam Summer Sale για ένα ποσό των 3 ευρώ). Η ηλικία του παιχνιδιού σίγουρα διακρίνεται: “Το stealth  και ο χειρισμός οχημάτων είναι janky, έγραψε ο χρήστης Steam sticky, και το όλο πράγμα “χρειάζεται λίγο TLC με τη μορφή ενός τεράστιου QoL rework mod“, ώστε να μην μοιάζει τόσο κακογερασμένο.

Κάτι άλλο που συζητιέται μεταξύ των fans, μετά την φήμη για πιθανό remaster του Far Cry 3, είναι η πιθανότητα ολικού remake του original τίτλου. Το Far Cry 3, αν και 11 ετών, έχει καλογεράσει πολύ ομαλά. Είναι ένα παιχνίδι που ακόμα και σήμερα μπορεί να παιχτεί με ευκολία, και αποτελεί το αγαπημένο της σειράς για πολλούς fans, λόγω του Vaas, όπου θεωρείται πως είναι ο καλύτερος ανταγωνιστής από όλα τα Far Cry. Ελπίζουμε να δούμε περισσότερα πράγματα όσον αφορά την σειρά αυτή.

About author
mm

Konstantinos Tiggos

"Yeah Mr. White! Yeah science!"

Your email address will not be published. Required fields are marked *